Kojení - jak se s ním poprat doma?

Kojení - jak se s ním poprat doma? - obrázek
Kojení - jak se s ním poprat doma? - obrázek

Jak s kojením dál po propuštění z porodnice?
Váš pediatr by měl znát správnou techniku kojení, měl by vám umět poradit i pomoci při problémech s kojením a také by měl podporovat, abyste své dítě kojila nejméně do šesti měsíců (ale i déle), jak to bude vyhovovat vám i dítěti.

Snažte se co nejvíce odpočívat. Zapojte rodinu a rozdělte si domácí povinnosti. Po porodu se budete cítit unavená a přecitlivělá, ale tyto stavy vás brzy přejdou. Abyste mohla vaše miminko úspěšně kojit, musíte být odpočatá a v dobré náladě.

Nezapomeňte, že vaše miminko byste měly kojit bez omezení frekvence a délky kojení. Každé dítě pije jinak, některé se s pitím loudá, jiné hltá. Proto nechejte dítě u prsu tak dlouho, jak chce. Zpočátku dítě pije velmi často a po malých dávkách (má ještě malý žaludek), po šesti týdnech se většinou interval mezi kojením prodlouží a dítě pije pravidelněji.

Při jednom kojení je dobré kojit jen z jednoho prsu. Je to proto, že nejprve dítě pije přední mléko, které je vhodné spíše na zahnání žízně a až později se dostane k tučnějšímu mléku, tzv. zadnímu.

Není nutné odstříkávat mléko po každém kojení, ale jen v případě, že dítě prs zcela nevyprázdnilo. Pokud potřebujeme mléko odstříkat, je lepší použít ruce, než odsávačku. Správnou techniku odstříkávání vás naučí v porodnici, popřípadě váš gynekolog či pediatr.

Pokud musí maminka užívat nějaká antibiotika, může se v kojení pokračovat. To, že kojíte, musíte svému lékaři vždy oznámit, aby vám předepsal takové léky, které kojení neškodí.

Samozřejmostí je, že kojící žena by neměla v žádném případě pít alkohol a kouřit. Pokud se ale kouření nedovede vzdát, měla by kouření alespoň výrazně omezit a kouřit vždy těsně po kojení.

Co je to růstový spurt?
Někdy kolem 3. a 6. týdne a také kolem 3. a 6. měsíce dítě rychleji roste (do délky více, než přibývá na váze). V té době stoupá jeho potřeba mléka, pije tedy častěji a více. Nemusíte mít ale obavu, že miminku nebude vaše mléko stačit. Tvorba mléka se postupně vyrovná větší spotřebě vašeho drobečka.

Co je to laktační krize?
Může nastat kdykoliv během kojení. Jde o náhlý pokles tvorby mléka. Tento stav je ale přechodný a trvá jen několik hodin až jeden den. Není důvod se znepokojovat, přikládejte dítě dál k prsu a pokud je hladové a nervozní, můžete mu podat po lžičkách mateřské mléko, které byste měla mít odstříkané v mrazničce.

Co vede k předčasnému ukončení kojení?
Maminky, měly byste si věřit, že vaše miminko zvládnete kojit. Pokud si maminka nevěří, má pocit, že je její děťátko i po nakojení hladové a předčasně mu začne přidávat umělou výživu, často nakonec přestane kojit úplně.
Když si myslíte, že se vám tvoří málo mléka, zkuste miminko při jednom kojení přikládat častěji k oběma prsům a také kojte častěji v noci, kdy je vyšší tvorba hormonu prolaktinu.

Používání dudlíků a krmení z lahve kazí techniku kojení.

Pokud je vaše dítě zdravé a plně kojené, nemá potřebu dalších tekutin (čajů, ovocných šťáv). Mateřské mléko je pro něj dostatečným zdrojem tekutin. V horkých dnech se proto může stát, že bude miminko vyžadovat častější přikládání k prsu.

Jaká má být strava maminky při kojení?
Kojící maminky by měly dodržovat zásady správné výživy, jíst hodně ovoce, zeleniny, mléčných výrobků.
Naopak není potřeba zvýšený příjem kalorií.
Potraviny, které nadýmají, by měly maminky vynechat, minimálně do tří měsíců dítěte, ale i potom je konzumovat v omezeném množství.
Pokud je kojící maminka alergičkou, určitě by měla vynechat alergizující potraviny – citrusové plody, kiwi, jahody, čokoládu…