Korigovaný věk

Korigovaný věk - obrázek
Korigovaný věk - obrázek

Tento termín  je nejčastějším používaným slovem u nezralých novorozenců po jejich propuštění domů. Je potřeba nějakým způsobem sledování vývoje přizpůsobit jeho vyzrávání.

Stáří miminka se musí tzv. korigovat k plánovanému termínu porodu. V praxi to znamená, že pokud se miminko  narodilo například v 32. týdnu těhotenství, narodilo se o dva měsíce dříve. Tyto dva měsíce je nutné nějakou dobu odečítat od kalendářního  stáří. Nejjednodušší pomůckou  je začít věk miminka počítat od data, kdy byl předpokládaný termín porodu. Na to, co bylo, je potřeba chví- li zapomenout a začít od nové startovací čáry. U nejmenších dětí, narozených před

28. týdnem těhotenství, se korekce provádí až do 3 let, a to hlavně jejich hmotnostně růstové křivky a obvod hlavičky, psychomotorický vývoj se většinou srovnává dříve. U dětí narozených mezi 28.–32. týdnem těhotenství korigujeme věk do 1–1,5 roku a u středně nezralých novorozenců, narozených nad 32. týden těhotenství většinou jen do 1 roku. U většiny dětí se tedy minimálně v prvním roce života počítají dva věky: kalendářní – datum narození, a tzv. korigovaný (kdy se mělo narodit). Pro většinu věcí je podstatnější ten korigovaný.

 

Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc. a doc. MUDr. Tomáš Honzík, PhD.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015