Kouření a těhotenství

Kouření a těhotenství - obrázek
Kouření a těhotenství - obrázek

Užívání tabáku coby drogy (tabakizmus) je společností všeobecně tolerováno, avšak kouření ženy v těhotenství škodlivě ovlivňuje vývoj plodu a následky si dítě odnáší i po narození. Kouření se může podílet i na sníženém počtu spermií v ejakulátu muže.

Těhotná může ohrozit vývoj plodu prostřednictvím i tzv. „pasivního kouření“, když vdechuje zplodiny kouření svého okolí. Pokud žena, která sama nekouří, dýchá asi hodinu vzduch v zakouřené místnosti, stoupá v její krvi hladina oxidu uhelnatého tak, jako kdyby sama kouřila.

Po vykouření jedné cigarety je možné u plodu ultrazvukem zjistit křečovité pohyby a zvýšenou srdeční akci – stejné známky, jaké jsou při nedostatku kyslíku.

Nikotin, kysličník uhelnatý a dehet snižují prokrvení děložního svalu a průtok krve placentou. Zhoršuje se výměna kyslíku a živin z mateřské krve do krevního oběhu plodu. V krvi těhotné i plodu je vyšší hladina oxidu uhelnatého. Ten se v plodové krvi váže na červené krvinky, které pak nemohou na sebe vázat a přenášet kyslík, a probíhá sice v malém, ale jinak stejný proces jako při otravě svítiplynem.

Riziko kouření pro těhotnou:

  • poškození cévního systému,
  • těhotenství může skončit v nejranějším stadiu potratem, později předčasným porodem.

Následky kouření na plodu a novorozenci:

  • poškození jemných cév v placentě, a v důsledku toho porušená výměna látek mezi mateřskou a plodovou krví zapříčiňuje omezení výživy plodu,
  • narušené zakotvení placenty na děložní stěně, v raném těhotenství jsou častější potraty, v pozdním předčasné porody,
  • vykouří-li těhotná tři cigarety denně, hrozí, že její dítě bude mít při narození významně nižší tělesnou hmostnost,
  • kouření může u dítěte vyvolat alergické projevy, dokonce ještě v době nitroděložního vývoje, po narození a v prvních letech života mívají děti kožní ekzémy, astma dvakrát častěji než děti nekuřaček.

Mnohé kuřačky přestávají v těhotenství kouřit, aniž byly o neblahých následcích kouření poučeny. Ztrácejí prostě na kouření chuť, někdy se dokonce vyvine až odpor vůči cigaretovému kouři.

Nikotin volně přechází i do mléka a bývá důvodem toho, že kojenec prs odmítá. Těhotenství je vhodným okamžikem k tomu, aby budoucí rodiče přestali kouřit.

Je-li žena silnou kuřačkou, měla by přestat s kouřením již před početím, a pokud má problémy s odvykacím režimem, je vhodné navštívit odbornou poradnu pro odvykání kouření. Odvykání kouření v průběhu těhotenství může mít pro těhotnou ženu a nakonec i pro plod vedlejší účinky (abstinenční syndrom).

 

Ivana Ašenbrenerová, doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.  Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015