Krevní oběh plodu

Krevní oběh plodu - obrázek
Krevní oběh plodu - obrázek

 

Hemoglobin červených krvinek plodu, tzv. fetální hemoglobin (HbF), je odlišný od hemoglobinu dospělých (HbA) vyšší vazební schopností pro kyslík. Krevní skupina krve plodu je zjistitelná od druhého měsíce nitroděložního vývoje, protilátky anti-A a anti-B se však vytvoří až po narození.

Hemopoéza – tvorba krve – začíná již v 6. týdnu vývoje embrya ve žloutkovém vaku. Brzlík se zakládá mezi 6. až 9. týdnem. Slezina mezi 8. až 9. týdnem. Ve 12. týdnu jsou v krvi plodu zjistitelné T-lymfocyty. Počet krevních elementů se postupně zvyšuje, ale jejich velikost zmenšuje. Počet červených krvinek v pupečníkové krvi je stejný jako u dospělých, teprve po porodu se zvýší. Množství červeného krevního barviva – hemoglobinu – v pupečníkové krvi je vyšší než u dospělých. Počet leukocytů před porodem není zvýšený, zvyšuje se v průběhu porodu. Jisté zředění krve, pravidelné u těhotných, není u plodů zjistitelné.

Hladina cukru v krvi (glykemie) je u plodů o 20 až 30 % nižší než glykemie matky. Srážlivost plodové krve je nižší než u dospělých v důsledku enzymatické nezralosti jater, hodnoty většiny koagulačních faktorů jsou snížené. Přímé spojení pravého a levého srdce plodu otvorem v mezisíťové přepážce umožňuje přednostní zásobení důležitých fetálních orgánů, především hlavové části plodu kyslíkem bohatou (arterializovanou) krví. Výhradně pupečníkovou krví jsou zásobována játra plodu jako ústřední orgán látkové výměny.

 

Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství a dítětiGalén, Praha 2009

Témata: