Kůže v prvním roce dítěte

__ADV__V prvním roce života je kůže dítěte ještě nedokonalá a náchylná k nejrůznějším vlivům zevního prostředí. Svoji hlavní funkci - schopnost bránit vnitřní prostředí před nepřízní okolních vlivů - si postupně buduje. Po porodu po odstranění mázku je kůže novorozence sametově hebká, sytě červená (tenkou pokožkou totiž prosvítají cévní pleteně). I u zdravého a zralého novorozence se od 2. nebo 3. dne začíná olupovat a toto olupování může trvat dva až tři týdny. Nejedná se o známku kožního onemocnění, ale o běžný projev dozrávání pokožky. V této době doporučujeme promazávat kůži dětským olejem, který zabrání nadměrnému odpařování vody. Aby se dostavil očekávaný efekt, je potřeba pokožku ošetřit ihned po koupeli a nanést jen tenkou vrstvičku oleje.

Maminky někdy vyděsí podivné promodrávání končetin - kůže je jakoby mramorovaná, ruce i nohy jsou chladné, rty modré. Je to způsobeno tím, že novorozenec není schopen regulovat vnitřní teplotu a v chladnějším prostředí rychle prochládá. I tento jev je přechodný a postupem času mizí. Nezapomínejte proto na přiměřeně teplé oblečení novorozence včetně čepičky (pokožkou hlavy se ztrácí velké množství tepla).

U donošených, zdravých dětí se dosti často objevuje 2. až 3. den po porodu tzv. toxoalergický exantem. Nejedná se však, jak by se mohlo podle názvu zdát, o reakci na jedovaté látky, ale příčina této neškodné vyrážky není známá. Možná se jedná o poporodní adaptaci na zevní prostředí. Na obličeji, hrudníku, zádech a končetinách (s výjimkou dlaní a plosek) se objevují zarudlé skvrny 2 -3 cm v průměru, uprostřed jsou živě červené pupeny, jindy puchýřky až neštovičky. Obraz je dosti pestrý, někdy se přirovnává k “poštípání blechou”. Nesvědí, dítě dobře prospívá. Vyrážka trvá většinou 5 dní až 2 týdny a poté samovolně mizí.

Téměř polovina novorozenců mívá na kůži obličeje bílé tuhé pupínky v různém počtu, od ojedinělých až po desítky. Bývají hustě na nose, čele i na tvářích, kůže není nikterak zarudlá a nevypadá nemocně. Pupínky připomínají tukové cystičky. Jde o milia - cystičky naplněné rohovinou. I ony postupně během několika týdnů samovolně mizí.

V příliš teplém a vlhkém prostředí se na kůži mohou objevit potničky. V potivých místech - na krku, v podpaží, na trupu pod oděvem se vysévají droboučké povrchní puchýřky světle růžové nebo červené barvy. Mohou se objevit i po nevhodném ošetření kůže, např. po použití mastných krémů nebo olejů v horkých letních dnech. Nejvhodnější léčbou je prevence: prodyšné bavlněné oblečení, přiměřená teplota v místnostech, chladnější koupel.

U malé části dětí ve věku od 2 do 4 týdnů se vyskytuje na obličeji novorozenecké akné. Vypadá podobně jako u dospívajících, černé tečky (komedony, tj. rohovinou uzavřené vývody mazových žláz), červené pupínky i neštovičky. Odeznívá větžinou samovolně do 8 měsíců věku, pokud je vážnějží, je lépe vyhledat lékaře.

Pro prvních 6 měsíců života je typický výpad vlasů. Novorozenecké vlásky jsou jemné, slabé a postupně jsou nahrazovány definitivními vlasy. Kolem tří měsíců bývá na temeni dítěte až lysinka, jako kdyby vlásky vypadaly třením hlavy o pokožku. Do 1 roku bývají na hlavě ostrůvky více či méně hustých vlásků, po 1 roce již rostou stejnoměrně.

Častým problémem dětí novorozeneckého a kojeneckého věku jsou šupinky tvořící se ve kštici a vyrážka v místech vlhké zapářky. Onemocnění nazývané seborhoická dermatitida začíná obvykle mezi druhým a šestým týdnem života, někdy i později. Na temeni hlavy a nad čelem (jakoby pod čepičkou) vznikají bílé až žlutavé šupinky různého charakteru: někdy jsou silné, pevně lpějící, vytvářející vyšší nánosy, jindy jsou velké, suché, tenčí nebo jsou drobné. Současně s postižením kštice se může objevit i vyrážka na obličeji a v ohybových místech. Na obličeji jsou světle červená oválná nebo okrouhlá ložiska na čele, v obočí, kolem nosu, ale často jsou i v krčních záhybech. Šupinky zde jsou drobné a méně patrné než na hlavě. V těžších případech jsou zarudlá ložiska kolem pupku, pod plenami a v podpaží. I při rozsáhlejším postižení nejeví dítě známky žádného onemocnění, dobře jí a prospívá, dokonce nemívá ani svědění. Obtíže ustanou kolem 1 roku, někdy se však mohou změnit a přejít do atopického ekzému. Příčina onemocnění není jednoznačně známá, zřejmě se uplatňuje více vlivů - činnost mazových žláz, změny ve složení mazu, výživové faktory (je častější u dětí s umělou výživou), osídlení kůže různými patogenními mikroby. Průběh onemocnění může zhoržit horko a pocení, tření kůže o oděv a používání příliž mastných mastí. Vmírných případech s postižením pouze kštice se podaří šupinky odstranit dětským olejem denně vtíraným do kštice a smývaným dětským šamponem. Uvolněné šupinky je možné bez násilí vyčesat jemným zubním kartáčkem. Zlepšení přinesou i denní olejové koupele, ale olej k promazávání po koupeli nedoporučujeme. V těžších případech nebo tam, kde běžná péče nestačí, je lépe konzultovat lékaře.

 

 

zdroj: MaMiTa