Léčba placebem

__ADV__Placebo je tabletka, která neobsahuje žádnou farmakologicky účinnou látku. Přesto po jejím podání dochází u některých lidí alespoň přechodně ke zlepšení zdravotního stavu. Významnou úlevu je možno zaznamenat i u nevyléčitelně nemocných pacientů v konečném stadiu choroby.

Placebo může mít dokonce nežádoucí účinky jako klasické léky a pacient si na něj může vytvořit závislost. Jak vlastně vysvětlit takovýto pozitivní či negativní efekt chemicky neúčinné látky? Nabízí se vysvětlit vše pomocí psychologických mechanizmů.

Určitě se dá uvažovat o sugestivním vlivu podávané tabletky. Vše se dá ještě umocnit patřičnou atmosférou v ordinaci lékaře. Pacienti dobře reagující na placebo mohou být dokonce podezříváni z namlouvání si příznaků či dokonce simulace.

Změny, ke kterým dochází při podávání placeba, lze ale vysvětlit i jako podmíněný reflex. Může jít o něco podobného, jako když Pavlov naučil psi slinit na zazvonění, po kterém následovala strava.

Podobně může zapůsobit tabletka předepsaná lékařem, v kterého má pacient důvěru. Je prostě naučen, že z jeho rukou přichází úleva. Naopak člověk poznamenaný negativní zkušeností s lékařskou vědo takto většinou nezareaguje. Nicméně účinek placeba není trvalý. Když nepřichází „skutečná“ úleva, tak podmíněný reflex u pacienta vyhasíná. Na toto doplácejí někteří „zázrační léčitelé“.

Placebo efekt mají ale i preparáty s farmakologicky účinnou látkou. Odhaduje se, že tvoří až jednu třetinu celkového léčebného efektu u somatických chorob. Nakonec to platí i pro analgetika jako je morfium či omamné látky (drogy).

 

 

zdroj: MediCentrum

 

Témata: