Lékaři: Revoluce v umělém oplodnění je tu

__ADV__Praha/Londýn - Ženy si v brzké budoucnosti budou moci nechat zmrazit svá vajíčka a odložit tak své těhotenství na později.

Uvádí to zpráva specialistů na asistovanou reprodukci, kterou zveřejnil bristký deník The Times.

Naděje pro "odložené těhotenství"
Nová technologie, kterou vyvinuli vědci z Japonska, Dánska a Spojených států, tak může do umělého oplodnění přinést zcela nový rozměr. "Pomůže to ženám zachovat si plodnost, a to i do vyššího věku. Dokud si například nevybudují kariéru nebo nenajdou správného partnera," píší britské Timesy.

Možnost zmrazit ženské vajíčko může pomoci i onkologickým pacientkám, které se musí podrobit léčbě dříve, než mají děti, a u kterých hrozí po léčbě neplodnost.

"Zprávu tohoto typu je nutné vždycky brát s rezervou, ale je velmi pravděpodobné, že jakmile vědci prokáží, že jim ta technologie opravdu funguje, tak to bude otázkou roku, kdy se začne používat i v Česku," říká primář Centra reprodukční medicíny Gest Vladimír Černý.

Revoluce v umělém oplodňování
Až dosud totiž bylo možné zmrazit pouze sperma nebo oplodněná embrya. Podle specialistů to byl pro mnoho žen, které si nechávaly zmrazit embrya, krok do neznáma, protože po léčbě už dávno mohly mít jiného partnera. Mnoho žen také nesouhlasí se zastavením vývoje embryí.

Možnost zmražení neoplodněných vajíček je tak malou "revolucí".

Vajíčka jsou mnohem větší než spermie a vajíčko je také mnohem křehčí a zranitelnější, protože příprava k dělení je v věm dál než ve spermii. Žena také vajíček vytváří o mnoho méně než muž spermií. Především ale ženské pohlavní buňky obsahují hodně vody. A právě voda obsažená ve vajíčcích se při mražení měnila v ledové krystaly a ty v buňce zničily vše včetně genetické informace, píší Timesy.

Křehká vajíčka zmražením trpěla, nyní jich přežije až 95 procent
Vědci nyní dokáží tekutinu z buňky odstranit a místo ní dovnitř přidají nemrznoucí chemikálii. Jak uvádí Timesy, oba kroky zabraňují tvorbě ledových krystalů a umožňují buňku zmrazit velmi rychle.

Ve chvíli, kdy si žena bude přát otěhotnět, se její vajíčka rozmrazí a lékaři pak mohou zahájit oplození in vitro, tedy ve zkumavce. Poté je oplozené embryo zavedeno do ženiny dělohy.

"V současnosti dosahujeme toho, že pětadevadesát procent vajíček přežije a u čtvrtiny z nich se podaří oplodnění. V minulosti jsme dosahovali pouze pětiprocentní úspěšnosti, což ukazuje, že se tato technologie může stát reálnou alternativou," řekl pro The Times Simon Fishel z kliniky reprodukční medicíny v Nottingmhamu.

 

zdroj: aktualne.cz (Zahraničí - VĚDA A ZAJÍMAVOSTI)