Lékaři: U dětí klesá účinnost penicilinu

__ADV__Většině českých dětí zatím zabírají běžná antibiotika, lékaři se však obávají, že by se to brzy mohlo změnit.

Lékaři na žádost rodičů totiž předepisují antibiotika často i bez testu, který potvrdí, že infekce je bakteriálního původu. Pokud tento trend bude pokračovat, penicilin bude ztrácet na účinnosti. Tvrdí to alespoň předsedkyně odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

Provádění testů znemožňuje ministerská vyhláška, podle níž jsou lékaři za péči placeni. Mají na léky a laboratorní vyšetření limity, pokud je překročí, platí je ze své kapsy. "Doktoři se začínají bát tyto testy psát," dodala Cabrnochová.

Francie - odstrašující příklad

Podle lékařky hrozí, že se Česko dostane do situace jako Francie, kde kvůli rezistenci na pneumokoky musí lékaři děti proti pneumokokovým infekcím očkovat. "Situace v Česku v porovnání s Francií je zatím lepší, nicméně i tady zaznamenáváme nárůst rezistence vůči některým antibiotikům." 

Současný stav vede podle ní k tomu, že již dnes musíme užívat v některých případech účinnější a silnější antibiotika. "Rodiče by měli vědět, že většina banálních onemocnění je virového původu, na ně antibiotika neúčinkují."

Penicilin je k dostání pro ty nejmenší děti ve formě sirupu, pro větší děti, které již dokáží spolknout prášek, ve formě pilulek. Nově se v lékárnách objevila antibiotika v brčku. Tekutina protéká granulemi s obsahem léku, takže s oblíbeným nápojem vypije dítě i lék. Rodiče doplatí na tuto formu zhruba 100 korun.

Za zvýšenou rezistenci ale nemohou jen rodiče a pediatři. Podle mikrobiologa Filipa Prusíka z Ústavu lékařské mikrobiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zvyšuje rezistenci masivní užívání antibiotik i ve velkochovech. Veterináři je dávají zvířatům pro lepší přírůstek hmotnosti, stopy léku se tak dostávají do potravy.

U nás na předpis, jinde volně dostupné

Antibiotika jsou v Česku pouze na recept, to brání, aby jich pacienti zneužívali. V některých zemích, například v Mexiku, se však dají koupit volně. Nárůst odolnosti bakteriálních kmenů vůči antibiotikům zvyšuje podle odborníků i to, když pacient dostane nízkou dávku léku, dělá mezi dávkami delší intervaly či užívá lék nepravidelně. Hladina léku příliš klesne, bakterie si na lék zvyknou a už na ně nepůsobí.

 

zdroj: Zdravíweb.cz


Témata: