Lékařská vyšetření novorozence

Aby se předešlo různým zdravotním komplikacím a zjistily se případné odchylky, provádí se hned v porodnici několik vyšetření novorozeného děťátka.

Screeningová vyšetření v porodnici

Před propuštěním dítěte z porodnice sestry odeberou kapku krve z patičky novorozence k tzv. screeningovému vyšetření hypotyreózy, tedy onemocnění vznikajícímu z nedostatečné funkce štítné žlázy, k vyšetření fenylketonurie, což je onemocnění vzniklé na podkladě vrozené vady látkové přeměny a vrozené adrenální hyperplasie, což je porucha tvorby hormonů nadledvin. Screeningové vyšetření je takové, které se provádí plošně, tj. u všech novorozenců.

K vyšetřením prováděným ještě v porodnici přibylo také vyšetření oční čočky prosvícením. Můžeme jím vyloučit zákal čočky na vrozeném podkladě.

V posledních letech se rozšířilo i včasné vyšetření ledvin a kyčlí novorozenců ultrazvukem.

Očkování dítěte na porodnici

Před propuštěním z porodnice se dítě také očkuje do levého ramene proti tuberkulóze. Očkuje se do kůže, proto vpich nekrvácí.

Druhý až třetí den ale může okolí vpichu přechodně zarudnout. Pak postupně během několika týdnů vzniká v místě vpichu fialová jizvička, která je známkou úspěšného očkování. V jizvičce se někdy může vytvořit hnisavá čepička a může se hojit déle. Teplota jako reakce na toto očkování nebývá.  

        

MUDr. Martin Gregora