Létání s miminkem nemusí být noční můrou. Stačí se dobře připravit.

Létání s miminkem nemusí být noční můrou. Stačí se dobře připravit - obrázek
Létání s miminkem nemusí být noční můrou. Stačí se dobře připravit - obrázek

Chystáte se na dovolenou letadlem a nejste si jistí, jestli je dlouhá cesta s miminkem vhodná? Poradíme vám, na co se připravit a jak zvládnout cestu bez obtíží.

Příprava je na místě

Cestování s dítětem není věkově nijak ohraničené. Možná jste se setkali s názorem, že miminko do letadla nepatří. Z fyziologického hlediska ale při cestování miminku nic nehrozí. Pokud se ale chystáte do zahraničí a zvolíte leteckou dopravu, musíte brát v potaz několik věcí.

Sbalte na palubu hračky i obrázkové knížky

Některá miminka jsou klidná a nic je nerozhází. Taková zvládnou i několikahodinovou cestu bez větších obtíží nebo vám jí dokonce celou prospí. Jiná jsou dráždivější a může se stát, že během cesty budou hodně plakat, a to i proto, že jim během letu mohou stejně jako dospělým zaléhat uši. V tomto případě se vyzbrojte maximální trpělivostí, vezměte miminku do letadla nějaké hračky nebo obrázkové knížky, kterými ho zabavíte. Na odlehnutí uší pomůže dudlík.

Zarezervujte si noční let

Letecké společnosti jsou na malé pasažéry připravené. Pokud můžete, zkuste koupit letenky na noční let. Zvýšíte tím pravděpodobnost, že vám miminko cestu prospí. Včas si vyberte sedadla. Ideální jsou přední sedačky, kde máte víc místa na nohy a cestování pro vás bude pohodlnější. Některá pravidla se mění podle společnosti, se kterou cestujete, vždy se proto na konkrétní dotazy ptejte přímo u ní.

Kam s kočárkem?

S dítětem můžete zdarma přepravovat i kočárek, který se nezapočítává do přepravovaných zavazadel. Buď vám ho letušky vezmou až u letadla a dají ho do zavazadlového prostoru, nebo jej můžete nechat odbavit společně s ostatními zavazadly. Zeptejte se, kdy dostanete kočárek zpátky. U některých společností si budete muset počkat a kočárek vyzvednete spolu se zavazadly, jinde ho dostanete hned po výstupu z letadla.

Můžu vzít miminku do letadla mléko?

U mezistátních letů bývají pravidla ohledně tekutin přísnější, a to i v případě, že se jedná o mléko pro miminko. Nechcete-li nic riskovat, tekutiny berte v malém množství do 100 ml o maximálním obsahu 1 litr. Nezapomeňte je při odbavování dát do průhledného a uzavíratelného sáčku. Další možností je, že sušené mléko v prášku nasypete do lahvičky, v letadle požádáte personál, aby vám ohřál vodu a mléko namícháte až na palubě.

Jaké doklady bude miminko potřebovat?

Nezapomeňte, že dítě potřebuje vlastní pas nebo občanský průkaz, cestujete-li v rámci EU. Jestli je vaší cílovou destinací země s vízovou povinností, formuláře musíte vyplnit i pro dítě. Nepodceňujte ani cestovní pojištění. Na stránkách ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz můžete najít cenově velmi výhodné pojištění pro celou rodinu. Na cestě vás tak nic nepříjemného nezaskočí.

Zvažte, s jakými aerolinkami poletíte

Létání nemusí být noční můrou pro vás, miminko ani pro okolní cestující. Stačí, když přípravě věnujete víc času a vše dobře naplánujete. Vždy zhodnoťte, zda bude lepší do cílové destinace dojet autem, kde máte možnost udělat si přestávku, nebo bude rychlejší a pohodlnější letět letadlem. Berte v potaz povahu vašeho miminka a dobře vybírejte také aerolinky, s kterými se na cestu vydáte.

Nechce se vám s miminkem vydávat na delší cesty? Tak mrkněte na nedaleká nejhezčí místa v Chorvatsku, která stojí za návštěvu.