Liga proti rakovině cílí osvětu na rakovinu reprodukčních orgánů

Liga proti rakovině cílí osvětu na rakovinu reprodukčních orgánů - obrázek
Liga proti rakovině cílí osvětu na rakovinu reprodukčních orgánů - obrázek

Rakovinou varlat ročně v Česku onemocní až 500 mladých mužů, tři desítky zemřou. Podle ankety nikdy o ní nedostalo informační materiály 77 procent mužů a jen 23 procent provádí občasná samovyšetření; organizovaný screening ČR nemá. Naproti tomu proti nejčastější gynekologické rakovině děložního hrdla, která se ročně zjistí u tisícovky žen, je screening úspěšný, chodí na něj přes polovinu žen a úmrtnost klesá. Zhruba každá desátá žena se také chrání očkováním, řekla dnes novinářům předsedkyně ligy Michaela Fridrichová.

„Liga se letos zaměří na osvětu a prevenci rakoviny reprodukčních orgánů u mužů i žen,“ uvedla. Sympozium na toto téma pořádá 4. února, kdy je Světový den proti rakovině. V roce 2000 ho vyhlásila Mezinárodní unie proti rakovině s cílem snížit do roku 2025 výskyt rakoviny a počty úmrtí o 25 procent. Veřejnost bude moci přispět na programy ligy v Českém dni proti rakovině 13. května koupí žlutého kvítku. Za 25 let činnosti tak mohla liga rozdělit na prevenci a výzkum přes 255 milionů korun.

„Z reprodukčních orgánů u žen hlavní možnosti prevence a screeningu jsou u rakoviny hrdla děložního, považujeme ji za preventabilní. Máme metody k diagnostice přednádorových stavů, máme možnosti je likvidovat a vývoj nádoru je pomalý,“ uvedl docent Pavel Freitag.

Screening tohoto nádoru má Česko od roku 2008 a od loňského ledna zahájily zdravotní pojišťovny adresné zvaní, screeningová vyšetření podstupuje zhruba 56 procent žen. „Je to stále málo, potřebujeme tak 80 procent, abychom snížili výskyt i úmrtnost,“ připomněl lékař.

Druhou možností podle něj jsou vakcíny proti viru HPV, jenž tuto rakovinu způsobuje. V ČR je v průměru očkováno 14 procent žen. Zdravotní pojišťovny hradí očkování dívkám mezi 13. až 14. rokem, vakcínou je chráněno kolem 80 procent dívek tohoto věku. Snahou lékařů je počty ještě zvýšit, aby byly pokud možno chráněny všechny dívky. Propagují také očkování u chlapců, protože právě oni přenášejí na dívky virus při sexu.

Opomíjenými nádory v oblasti ženského genitálu jsou podle profesorky Jany Hercogové kožní nádory. Diagnostika těchto vzácných nádorů je poměrně obtížná, v raných stadiích často nemají žádné příznaky. Screening neexistuje, zjistí se většinou pozdě a úmrtnost je vysoká.

 

zdroj: ČTK