Máme dvojčata

Máte, nebo čekáte dvojčátka? A nevíte, co vás čeká, na co se máte připravit? Anebo si již se svými robátky užíváte a občas – nebo častěji – narazíte na nějaký problém, se kterým si nevíte rady?

Pak se s důvěrou obraťte na Kláru Rulíkovou, která vede na naší virtuální Porodnici poradnu pro rodiče s dvojčaty.

To, že se svými případnými starostmi nejste sami, dokladuje i výběr dotazů z této poradny. Vy ty své můžete pokládat ZDE .

Hanna - Dobrý den, 5měsíční dvojčátka – kluci se mi v noci hodně často budí. Jsou kojeni s dokrmem, před spaním jim dávám jen Nutrilon, v noci je kojím. Problém je, že se budí vzájemně. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli je dobré je rozdělit – dát jim postýlky do různých pokojů. Dosud spí s námi v ložnici.

Milá Hanno,
pokud máte možnost děti nechat spát v různých pokojích, je to určitě výhoda. Jednak se Vám nebudou budit navzájem a za druhé vy sama se nebudete budit při každém jejich kňournutí, kdy se třeba znovu sami uspí. Záleží jen na Vás, protože nevýhodou tohoto rozdělení je, že se při jejich probuzení musíte vy sama zcela probudit a dojít za dětmi. Můžete to zkusit a uvidíte, jak vám to bude vyhovovat.
Přeji pevné nervy!!

 

Becky - Dobrý den, chci se zeptat, zda je důležité nechávat má dvojčátka (4 měsíce, kluk a holka) hrát si spolu. Měla bych je dávat vždy vedle sebe? Párkrát jsem to zkoušela, když byli třeba pod hrazdičkou, ale většinou se pomlátí ručičkama. A taky bych ráda věděla, zda je nutné je dávat do postýlek jen na noc, anebo nevadí, když bude každý ve své postýlce i přes den. Nad postýlkou mám samozřejmě zavěšené hračky, aby se nenudili. Děkuji za odpověď.

Milá Becky,
není ještě potřeba nechávat děti "hrát" si spolu, neb ještě neznají pojem společné hry. Do půl roku minimálně není potřeba, abyste měla děti jinde než v postýlce. Až se začnou sami posazovat a stoupat si, tak pro ně už postýlka bude určitým omezením a měli by se naučit, že postýlka je "jen" na spaní. Do té doby můžete klidně vaše dvojčátka nechat v postýlkách, které jsou vedle sebe. Děti na sebe uvidí, ale nemohou si ublížit.

 

Becky - Dobrý den, naše dvojčátka si často cucají palec a vůbec celé pěstičky. Ale nejen z hladu, prostě pořád. Dudlík odmítají. Mažu jim je infadolanem, ale jaksi to moc nepomáhá. Máte nějaký tip, co by pomohlo? A taky mají pořád taková červená líčka. Taky mažu infadolanem.
Děkuji za odpověď.

Milá Becky,
nepíšete, jak stará miminka máte, ale předpokládám, že jim bude tak kolem 2 měsíců a že stále kojíte. Kojená miminka velmi často odmítají dudlík, a to je dobře. Kojíte-li je tak, jak potřebují (tedy nedodržujete-li pravidelný rozestup tří hodin mezi kojeními), neměla by dvojčátka mít hlad. Je pravda, že některé děti si palečky a ručičky cucají tak vehementně, že je mají až opruzené. Ale buďte v klidu, ono je to za čas přejde. Jen co si ručičky "najdou" a začnou si s nimi hrát, až budou v ručkách držet hračky, tak je cucání omrzí. Nejsem si jista, zda je infadolan to nejlepší (protože jej vlastně ocucají), možná by bylo dobré zkusit Bepanthen (o tom vím, že nevadí, když jej miminka slíznou). Pokud byste chtěla zkusit něco radikálního, dají se dětem navléci bavlněné rukavičky k zabránění ocucávání palečků, ale z vlastní zkušenosti vím, že si dokáží pěkně pocucat i ruku v rukavičce.

Přeji vám hlavně hodně trpělivosti a klidu, věřte, že brzy problémy s cucáním palečků přejdou (a nastanou jiné :-) ).

Srdečně zdraví
Klára R.

 

deti - Dobrý den, moje dvojčátka mají už 2 roky a pořád se v noci budí. Je to normální?

Neznám sice bližší informace o tom, jaká vaše dvojčátka jsou, jak jsou živená, apod., ale pokusím se stručně odpovědět (ač vás má odpověď zřejmě nepotěší). V případě kojených dvojčat je časté noční buzení poměrně běžné. Jsou-li dvojčátka již živena normálně a bez kojení, noční buzení nebývá až tak časté, ale přesto se u spousty dvojčat objevuje. Záleží také na tom, zda-li spí dvojčátka v pokoji s rodiči či sama, jaká je teplota v pokoji, probouzejí-li se s pláčem či jen pobrukují, apod.
Bohužel, ze zkušeností mnoha maminek z Klubu dvojčat vím, že se nevyspaly kolikrát až do věku 4-5 let svých dětí...
Přeji Vám hodně zdraví a pevné nervy!!

Redakční článek