Maminky, které mají problémy s kojením, by se měly poradit

__ADV__Naprostá většina českých maminek, které odcházejí z porodnic, své děti kojí. Podle odborníků by děti měly být plně kojeny do půl roku a částečně nejméně do dvou let života.

Po příchodu domů však mají ženy mnohdy s kojením nejrůznější problémy a začnou dítě předčasně přikrmovat nebo je převedou na umělou výživu. Přitom mají řadu možností, jak získat potřebnou pomoc, aby nemusely s kojením přestat.

Podle Anny Mydlilové z Národní laktační ligy je v České republice 15 laktačních center. V různých regionech působí téměř 300 laktačních poradců z řad zdravotníků. Seznam poradců je na internetové adrese www.kojeni.cz. Ženy, které se potřebují poradit, se mohou obrátit i na proškolené maminky.

Maminky mohou zavolat také na Národní linku kojení na číslo 261 082 424. Linka přijme ročně 3000 telefonátů. Volající se nejčastěji ptají na to, jak dlouho kojit, na techniku kojení, na dostatek mléka a na to, zda mohou kojit, jestliže jsou opět těhotné. Desetina telefonátů se týká možných kontraindikací při užívání léků.

V České republice existuje pět bank mateřského mléka. Marcela Černá z banky v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí, ČTK řekla, že banky využívají mléko především pro nedonošené děti umístěné na jednotce intenzivní péče. Ústav mléko prodává i dalším porodnicím a spíše výjimečně se stává, že si mléko dokupují maminky, které po nějakou dobu nemohou kojit.

Banka získává mléko od těch matek, které ho mají přebytek, a to jak od hospitalizovaných žen, tak od těch, které jsou doma. Matky procházejí vyšetřením a jejich mléko je vždy prověřeno před pasterizací i po ní. Mimopražské ženy dodávají mléko ve zmrazeném stavu v transportních taškách.

Při odchodu z porodnice je v ČR plně kojeno 92 procent dětí. V Evropě jsou země, kde je kojeno 98 procent dětí, ale například v Belgii jejich je jen 43 procent.

 

zdroj: ČTK