Rady venkovského lékaře - Mentální anorexie

Mentální anorexie - obrázek
Mentální anorexie - obrázek

Přeložit lze jako duševní nechutenství. Není to ale správné. Ti lidé, v drtivé většině mladá děvčata, mají chuť k jídlu dobrou, alespoň zpočátku. Vypadají pěkně, většinou to nejsou žádné „obezity“, jen takové ty české typy.

A pak to přijde. Nervózní, frustrovaná matka, přiblblá učitelka tělocviku anebo chlapec jejích snů něco pronesou. Většinou to bývá „ty máš ale velkou, případně těžkou p…“ nebo „něco se sebou dělej, takhle nebudeš moct do plavek…“. V mladé duši se něco zlomí a děvče přestane jíst. Navíc často intenzivně cvičí. Podporována reklamami na štíhlá těla, odtučňovací přípravky a nezralými pochody dospívajícího mozku nejí a nejí. Po dosažení „ideální“ váhy však jíst nezačne.

Popletená dětská dušička nejprve nevidí hranici mezi patřičnou tělesnou váhou a ohavnou vyhublostí. Hezká štíhlá holka si stále připadá obézní a stále se snaží zhubnout. Začnou se projevovat nepříznivé účinky nepřiměřeného hubnutí. Studené, namodralé končetiny, ošklivá, suchá kůže, klesá krevní tlak, zpomaluje se srdeční činnost, děvče přestává menstruovat.

Že něco není v pořádku, si začne všímat i okolí. Rodina začíná mládě nutit do jídla. Zblázněná hlavička si ale svoji „ideální“ vyhublost chrání za každou cenu. Začíná si vymýšlet nejrůznější triky, jak jídlo zdánlivě sníst, a přitom nesníst. Donutí-li dohled jídlo sníst, je při nejbližší příležitosti vyzvraceno. Rodina se raduje, dítě jí, ale přitom stále hubne. Rafinovanost triků, jimiž se dokáže nemocný mentální anorexií bránit před požitím potravy, je nekonečná. Někdy i při poučeném a zkušeném dohledu v nemocnici je obtížné říci, zda podávané jídlo v organismu zůstalo. Do hry vstupují i projímadla.

A pak přichází nejhorší okamžik. Dítě pochopí, že je zle, cítí, že mu není dobře. Jíst chce, ale nemůže. Stravu může požít, ale tělo ji odmítá využít. Nastala změna v látkové přeměně, buňky ztratily schopnost přiváděné živiny využít. Nemocná mentální anorexií patří co nejdříve do odborné psychiatrické péče. Aby léčba dokázala přerušit začarovanou pavučinu nesmyslných ideálů a komplexů. Jestliže přijde tato péče pozdě, pak ji musí provázet složitá intenzivní nemocniční péče, která se snaží vrátit metabolické pochody do situace, kdy zas dokážou využít jídlo. Přes vrcholnou lékařskou péči se to u některých nemocných nepodaří a umírají na nezvládnutelné zhubnutí a jeho komplikace. Ale v ubohém, hubeném těle, z něhož na vás hledí velké smutné oči, cítíte ubohou duši, zatracenou a zraněnou světem dospělých.

 

 

 

 

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře