Mimoděložní těhotenství

__ADV__Mimoděložní těhotenství je strašákem všech gynekologů. Co to vlastně je a jak k němu dochází? Za normálních okolností dochází k oplodnění vajíčka spermií ve vejcovodu. Oplodněné vajíčko se potom uhnízdí v děloze, kde se začne vyvíjet lidský zárodek. Jestli-že se vajíčko neuhnízdí v děloze, mluvíme o mimoděložním těhotenství.

Může se však i stát, že se zárodek začne vyvíjet ve vejcovodech nebo v dutině břišní. Příčinou jsou většinou předešlé gynekologické záněty a operace prováděné v dutině břišní, které vedou ke srůstům jednotlivých orgánů. Oba uvedené mechanismy mohou vést k úplné nebo částečné neprůchodnosti vejcovodů. Oplodněné vajíčko se tak nedostane do dělohy.

Vajíčko, které se uhnízdí mimo dělohu, poškozuje svým růstem okolní orgány a cévy. Mezi 5 až 7 týdnem od začátku těhotenství dochází k potratu, který je doprovázen rozsáhlým krvácením. Život ženy je vždy ohrožen. Celá záležitost může za nepříznivých okolností skončit smrtí těhotné ženy, a proto je nutno provést akutní chirurgický zákrok, při kterém se zastaví krvácení a odstraní se potracený plod.

Těhotenství je nutno ukončit i v případě, kdy bylo mimoděložní těhotenství jenom diagnostikováno a zatím nedošlo k potratu. Přirozeně se zákrok může provést jen se souhlasem těhotné ženy.

Důsledná prevence mimoděložního těhotenství je velice obtížná. Patří sem předcházení a včasná diagnostika gynekologických zánětů. Případné operace v dutině břišní, například odstranění zaníceného slepého střeva, je vhodné provádět laparoskopicky. Při tomto postupu nedochází tak často ke srůstům, jako při klasických operacích. Samozřejmostí jsou pravidelné gynekologické kontroly těhotných a při jakémkoliv podezření provedení včasného ultrazvukového vyšetření. Preventivně působí i dlouhodobé užívání antikoncepce.

 

zdroj: MediNovinky.cz