Mimoděložní těhotenství

Mimoděložní těhotenství - obrázek
Mimoděložní těhotenství - obrázek

K mimoděložnímu těhotenství dochází v důsledku poškození nebo zablokování vejcovodů, což bývá obvykle způsobeno zánětlivým onemocněním pánve. Příčinou však také bývá operace vejcovodů, ENDOMETRIÓZA, předchozí mimoděložní těhotenství, KONGENITÁLNÍ VADY vejcovodu nebo hormonální faktory, které brání sestoupení vajíčka vejcovodem do dělohy. Mezi další, méně běžné příčiny, patří chromozomální nebo jiné vady ZYGOTY či přítomnost NITRODĚLOŽNÍHO TĚLÍSKA. Většímu riziku vzniku mimoděložního těhotenství jsou vystaveny ženy, které již byly touto poruchou postiženy.

Diagnóza mimoděložního těhotenství bývá obtížná, jedinou spolehlivou metodou je vyšetření ULTRAZVUKEM. Porucha se projevuje bolestmi břicha, které je citlivé na dotek, a nejméně jedním vynechaným menstruačním cyklem s následným nepravidelným poševním KRVÁCENÍM. TĚHOTENSKÉ TESTY mohou být neprůkazné. Některé ženy mohou mít i nadále menstruaci a nemusí se u nich projevovat žádné známky těhotenství.

Varujícím signálem prasknutí vejcovodu je náhlá ostrá bolest nebo přetrvávající bolest na jedné straně v podbřišku, mdloby, bolest v rameni (tzv. přenesená bolest, k níž dochází při naplňování břicha krví a poševní krvácení. Pokud se dostaví tyto příznaky, je nezbytné okamžité ošetření.

Mimoděložní těhotenství se obvykle napravuje pomocí chirurgického zákroku; jeho rozsah závisí na stupni poškození vejcovodu, případné infekci a na tom, zda chce mít postižená žena ještě dítě. Poškozený vejcovod se musí obvykle odstranit, ale pokud si žena přeje otěhotnět znovu, je ponechán přilehlý VAJEČNÍK.  

 zdroj: Těhotenství a porod od A do Z