Mohou myomy souviset s neplodností?

Mohou myomy souviset s neplodností? - obrázek
Mohou myomy souviset s neplodností? - obrázek

Po odstranění myomu jsou téměř u všech pacientek po otevřené operaci a u většiny z nich po operaci laparoskopické přítomny srůsty. Pacientka je nemusí vůbec pocítit, ale mohou jí také značně zkomplikovat život například neplodností.


Děložní myomy neboli nezhoubné nádory děložní hladké svaloviny podle odhadů postihují až 40% žen mladších 50 let. Lze s nimi žít a někdy jsou zcela bezpříznakové, na druhou stranu ale mohou narůst podstatné velikosti, znetvořit dělohu a působit řadu obtíží jako je nadměrné děložní krvácení, bolesti v podbřišku, neplodnost, potrácení, komplikace v těhotenství a při porodu. Typickým příznakem výskytu myomů je velmi silné, eventuelně prodloužené menstruační krvácení a pocit plného podbřišku. Máte-li podle výše zmíněných příznaků na toto onemocnění podezření a chcete-li se dozvědět více, informujte se na webu www.myomy.cz.


Léčba myomatózy


Nezhoubné nádory v děloze zvané myomy se odstraňují operativně. Operace není omezená věkem. Odstranění dělohy, které samozřejmě nepřichází v úvahu u pacientek plánujících graviditu, mohou provést v podstatě všechna gynekologická pracoviště, s méně invazivními a šetrnějšími zákroky už je situace složitější. Méně rozsáhlé nálezy se odstraňují laparoskopicky, nejnovější metodou pak jsou specializované zákroky, které uzavřou přívod krve do myomu, a ten následně sám odumře. Tento zákrok se provádí například na Gynekologicko-porodnické klinice v Praze U Apolináře a je nadějí na zachování dělohy u pečlivě vybraných případů žen s myomy, které z různých důvodů nemohou podstoupit standardní odstranění myomu.


Neplodnost spojená se srůsty


Jako po každé operaci, i po odstranění myomu mohou nastat komplikace. V případě tohoto zákroku jsou to vedle možných krvácivých komplikací nebo závažných komplikací v podobě prasknutí dělohy při porodu, což je naštěstí velmi vzácné, především srůsty. Srůsty vznikají přilnutím operací narušených hladkých tkání jednotlivých orgánů k sobě, a to během 3-5 dnů po operaci. Pro některé takto postižené pacientky mohou být srůsty spojeny s bolestmi v podbřišku, neprůchodností střev, komplikacemi při následných operacích v dutině břišní nebo dokonce s neplodností.


Srůstům a jejich důsledkům může v první řadě předcházet chirurg šetrnou operační technikou. Nejnovější pomůckou chirurgů a nadějí pro pacientky jsou však protisrůstové prostředky. Ideálním produktem díky svému přírodnímu složení a vysoké přilnavosti je Hyalobarrier gel, který nanáší operatér na závěr operace na srůsty ohrožená místa. Gel se po 7 dnech, kdy mechanicky chrání tkáně před srůsty, bezezbytku vstřebá. Srůsty jsou jednou ze 4-5 hlavních příčin neplodnosti, protože mohou změnit anatomickou stavbu vejcovodů a ty pak neplní svou základní transportní funkci. Čeká-li vás tedy jakákoliv gynekologická operace včetně odstranění myomů, můžete si po poradě se svým operatérem gel zakoupit v lékárně a donést jej k operaci. Jakékoliv dotazy k této tematice vám budou zodpovězeny na odborném webu www.srusty.cz.