Monarchie na talíři. Gastronomii v období monarchie představí výstava Krmě – jídlo – žrádlo v Národopisném muzeu – Musaionu

Monarchie na talíři. Gastronomii v období monarchie představí výstava Krmě – jídlo – žrádlo v Národopisném muzeu – Musaionu  - obrázek
Monarchie na talíři. Gastronomii v období monarchie představí výstava Krmě – jídlo – žrádlo v Národopisném muzeu – Musaionu - obrázek

 

Národní muzeum naservírovalo v Národopisném muzeu - Musaionu od 5. října 2012 novou výstavu Krmě – jídlo – žrádlo z výstavního cyklu Monarchie, která představí stravování a stolování doby našich předků a Magdaleny Dobromily Rettigové, doby tak vzdálené dnešní éře sterilních fastfoodů. Výstava ukáže, jací gurmáni byli naši předkové a jak vypadal jídelníček i stolování šlechty, měšťanů i prostých lidí.

 

Jak vypadaly jídelny a kuchyně v 19. století? Podle jakých kuchařek a receptů vařily naše praprababičky? Výstava Krmě – jídlo – žrádlo představí návštěvníkům fenomén gastronomie v druhé polovině 19. století - od přípravy a konzumace jídla i nápojů až po zvyklosti stolování jak venkovského lidu, tak i měšťanstva a aristokracie. Vedle předmětů běžné denní potřeby, jako je vybavení kuchyní a jídelen, návštěvník uvidí i řadu zajímavostí a kuriozit, například kufr s cestovním jídelním servisem či osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové. Dobovou atmosféru naladí i rekonstrukce pravé venkovské zabíjačky a dobové černé kuchyně. Návštěvníci budou moci obdivovat honosné stolování šlechty z českých zemí, zejména rodiny Kinských v autentickém prostředí klasicistního Letohrádku Kinských, kde sídlí Národopisné muzeum - Musaion.

 

Cesta od černé kuchyně k modernímu sporáku

Stolováním a stravováním lidé z nejrůznějších společenských vrstev období monarchie vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje související se střídáním ročních období nebo příležitostí. Výstava také ukáže, jak se v jídelníčku našich předků odrážel vývoj zemědělství, import surovin ze zámoří, globalizace i průmyslová revoluce, které značně zjednodušila přípravu a podávání pokrmů.

 

Kde nás naleznete

Národopisné muzeum nabízí výstavy představující unikáty lidové kultury českých zemí i Evropy, vystoupení folklorních souborů, kurzy tradičních řemesel a rukodělných technik, kurzy lidových tanců, výtvarné dílny, folklorní slavnosti, koncerty, semináře a odborné prezentace.
K dispozici je i stylová kavárna s letní zahrádkou a prodejna stylových suvenýrů. Po návštěvě muzea lze navštívit unikátní roubený kostelík svatého archanděla Michaela ze 17. století, převezený do Prahy péčí Národního muzea v roce 1929 z tehdejší Podkarpatské Rusi, prohlédnout si dřevěnou zvoničku z Valašska, barokní boží muka ze Žižkova nebo pokračovat procházkou přes nově rekonstruovanou historickou Zahradu Kinských přes Petřín na Pražský Hrad.

 

Národopisné muzeum – Musaion sídlí v Letohrádku Kinských (Kinského zahrada 98, 150 00 Praha 5). Otevřeno je zde od úterý do neděle od 10.00 do 18.00, vstupné do muzea je 70 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 110 Kč.