MOTHERCARE

JAK VYBRAT TU SPRÁVNOU ATUTOSEDAČKU A JAK JI SPRÁVNĚ UPEVNIT

Najít tu správnou autosedačku, nemusí být tak lehké, jak se může na první pohled zdát. Protože ne všechny autosedačky lze upevnit do každého automobilu a asi jen velmi neradi byste v porodnici při odjezdu zjistili, že jste autosedačku špatně vybrali. Bezpečnost ve voze je velmi důležitá a je zarážející, že tak velké procento autosedaček je nekompatibilní s vozem neboje špatně připevněna k sedadlu. Nezapomeňte, že od 1.7.2006 platí nový silniční zákon, který mimo jiné upravuje používání zádržných systémů. Nyní je zavedena povinnost vozit děti, které jsou menší než 150cm nebo lehčí než 36kg, v autosedačkách na všech kategoriích pozemních komunikací. Připomeňme, že sedačku nebo alespoň sedák musí použít i osoba až do věku 18 let, pokud je menší než 150 cm.

Autosedačky jsou rozděleny do několika skupin. Nejdůležitějším kritériem pro výběr sedačky je váha dítěte, nikoliv jeho věk.

  • Skupina 0 (od narození do 10kg)
  • Skupina 0+ (od narození do 13kg): Děti do 13kg musíte podle zákona převážet ve skořepině, která se upevňuje proti směru jízdy. Je důležité dbát na to, aby dětská hlavička nepřesáhla horního okraje sedačky, jinak by byla krční páteř při nárazu byla příliš namáhána.
  • Skupina 1 (9 – 18kg): přibližně pro děti od 9 měsíců do 4 let, orientovány ve směru jízdy.
  • Skupina 2 (15 – 25kg)
  • Skupina 3 (22 – 36 kg)



Autosedačky se nevyrábí striktně podle těchto skupin, ale existují i typy, které jich pokrývají více. Kombinované sedačky např. pokrývají skupinu 0 a 1: dokud dítě váží 13kg tuto sedačku připevňujete proti směru jízdy jako klasickou přenosnou skořepinu, poté ji můžete obrátit čelem do směru jízdy. Jiné sedačky zase pokrývají skupinu 2 a 3 mohou být vybaveny odnímatelnou oporu zad, takže nadále využíváte ze sedačky pouze sedák. Při tomto nastavení nezapomeňte bezpečnostní pás nastavit tak, aby dítěti neprocházel přes krk pomocí redukčního pásku.



Před připevněním sedačky do vozidla si nezapomeňte pečlivě přečíst instrukce (dokonce až 80% sedaček je špatně připevněno). Vždy si raději vyzkoušejte před vlastním nákupem, zda sedačka pasuje do vašeho vozidla. Před tím než sedačku poprvé použijete, několikrát ji zkuste upevnit k sedadlu. Připevněte sedačku co nejpevněji, bezpečnostní pás musí být zcela napnut. Nestavte pásy kšír pevně proti dětskému hrudníku. Při správném připevnění by se neměla sedačka ani pohnout nebo sklouznout.

Bezpečnost především

Autosedačky musí vyhovovat evropským bezpečnostním standardům ECE R44.03. Před použitím si pečlivě prostudujte manuál s instrukcemi pro použití a nechte si ho nablízku. Nikdy nepřipevňujte sedačku orientovanou proti směru jízdy na přední sedadlo, které je chráněno airbagem, který by mohl dítě vážně zranit. Při utahování bezpečnostního pásu kolem sedačky ji zatižte svou váhou. Zajištěná spona bezpečnostního pásu musí být rovná a nikdy nesmí spočívat na konstrukci autosedačky, protože pak by se mohla rozepnout. Dětská sedačka musí na sedadle spočívat pevně bez jakéhokoliv pohybu. Ujistěte se, že nemůžete vstrčit více jak dva prsty mezi pásy kšírů sedačky a dětský hrudník, kšíry musí být utaženy bezpečně, ale také pohodlně. Spona pásů kšír sedačky musí spočívat na dětské pánvi, nikoliv na dětském břichu. Pravidelně kontrolujte upevněné sedačky, zda se neuvolnily. Zatáhněte za sedačku, abyste se ujistili. Nikdy neměňte sedačku, její úchyty, kšíry nebo sponu, abyste zaručili, že sedačky se do vašeho vozu vejde. Nikdy nekupujte autosedačku z druhé ruky, protože neznáte její minulost a sedačka už nemusí vyhovovat standardům. Nikdy nepoužívejte sedačku, která byla vystavena nehodě, nezáleží na tom, jak vážné. Dejte pozor na nezajištěné objekty ve vozidle, které mohou být při nehodě nebezpečné – krabice s papírovými kapesníky letící ze zadní police může působit stejně jako cihla. Pokud budete muset posadit starší dítě v sedačce orientované ve směru jízdy na přední sedadlo, posuňte sedadlo pasažéra co nejdále od palubní desky. Během prvních tří měsíců života dítěte se snažte jízdy omezit na minimum, je lepší pro dítě, aby leželo většinu dne. Vždy používejte autosedačky, nezáleží na tom, jak je jízda krátká.

Věříme, že vám s vaším výběrem můžeme pomoci. Těšíme se na vaši návštěvu! A pokud máte nějaké přání ohledně našich článků, například o tom, o čem byste chtěli číst, nebo nějaký dotaz, napište nám na naši adresu [email protected] nebo do naší poradny.

Obchody Mothercare:

Pasáž Myslbek, Na Příkopě 19/21, 110 00 Praha 1, tel.: +420 222 240 008

OC Chodov, Roztylská 2321/19, 148 00 Praha 4, tel.: +420 272 075 240

OC Letňany, Veselská 663, 190 00 Praha 9, tel.: +420 286 583 563

Aupark, Einsteinova 18, 851 01 Bratislava, tel.: +421 263 451 911


Témata: