MOTHERCARE

AUTOSEDAČKY

Nákup autosedačky se může stát velkým problémem a někdy není snadné se rozhodnout, kterou autosedačku s široké nabídky na trhu si pořídit. Měli byste se zamyslet dopředu nad několika otázkami, jejich zodpovězení by vás mělo nasměrovat k rozřešení tohoto rébusu.

1. Je pro naši rodinu důležité, aby byla autosedačka přenosná?

Pokud potřebujete dítě často přenášet (např. z auta do domova nebo k nákupnímu košíku), pořiďte si autosedačku ze skupiny 0+, která je vybavena rukojetí pro přenášení. Tyto přenosné skořepiny jsou lehké, lze je tak snadno odepnout od sedadla automobilu a pohybovat se s nimi po okolí. Většina autosedaček je vybavena rukojetí pohyblivou, díky níž lze používat autosedačku jako lehátko a při krmení a díky kulaté základně i jako kolébku.

2. Bude lepším výběrem autosedačka pevně připevněná k sedadle?

Pokud ano, pak je vhodná autosedačka kombinovaná, která přechází mezi skupinami 0+ a 1. Tyto sedačky jsou mnohem větší a nákladnější, ale mají delší životnost než přenosné skořepiny (ty jsou určeny pro děti do 13kg), jsou vytvořeny pro děti od narození až do přibližně čtyř let. Pro novorozené děti se autosedačka vkládá na sedadlo čelem k opěradlu, pro děti od 9kg, které již sedí bez opory, čelem ke směru jízdy.

3. Mohu zakoupit autosedačku z druhé ruky?

NIKDY! Nikdy si nemůžete být bezpečně jisti, že autosedačka nebyla vystavena nějakému druhu stresu. Některé vady a poškození po autonehodě totiž nemusí být viditelná. Nekupujte takovou autosedačku ani když znáte její minulost. Kšíry by díky opotřebení nemusely být utaženy tak pevně, jak by měly být.

4. Je moje vozidlo opatřeno airbagem na straně spolujezdce?

Pokud ano, je třeba autosedačku umístit na zadní sedadlo, protože nafukující se airbag může mít pro dítě osudné následky. Některé airbagy lze vyřadit z provozu, zkonzultujte to s výrobcem vašeho vozidla. Boční airbagy by neměly být problémem, pokud není uveden opak.

5. Bude někdo jiný vozit dítě ve svém vozidle?

Před tím než bude převážet dítě ve vozidle jeho prarodič nebo jiný opatrovník, zkontrolujte, zda vaše autosedačka pasuje do jejich vozidla a ukažte jim, jak se sedačka připevňuje k sedadlu. S autosedačkami ze skupinami 0+ by neměl být žádný problém, pasují do většiny automobilů, ale kombinované autosedačky mohou být ošidné. Pokud pravidelně používáte dva automobily, kupte si druhou autosedačku, jinak se totiž určitě stane, že jednou nebude první auto se sedačkou k dispozici a vy budete potřebovat s dítětem odjet druhým automobilem.

V našich prodejnách lze zakoupit vybrané modely autosedaček Mothercare, Britax, Graco a Maxi Cosi. Naše nabídka pokrývá všechny věkové a výškové kategorie. Vždy kupujte autosedačku podle váhy dítěte, neřiďte se jeho věkem, tyto ukazatele jsou pouze pomocné. Jakmile dítě z autosedačky vyroste, okamžité mu pořiďte jinou z další skupiny. Autosedačku používejte vždy, i na krátké vzdálenosti. Nikdy dítě nenechávejte bez dozoru a pravidelně ho kontrolujte. Před každou cestou zkontrolujte upevnění autosedačky a nastavení pásů kšír.

 

Věříme, že vám s vaším výběrem můžeme pomoci. Těšíme se na vaši návštěvu! A pokud máte nějaké přání ohledně našich článků, například o tom, o čem byste chtěli číst, nebo nějaký dotaz, napište nám na naši adresu [email protected] nebo do naší poradny.

Obchody Mothercare:

Pasáž Myslbek, Na Příkopě 19/21, 110 00 Praha 1, tel.: +420 222 240 008

OC Chodov, Roztylská 2321/19, 148 00 Praha 4, tel.: +420 272 075 240

OC Letňany, Veselská 663, 190 00 Praha 9, tel.: +420 286 583 563

Aupark, Einsteinova 18, 851 01 Bratislava, tel.: +421 263 451 911


Témata: