MOTHERCARE

PRVNÍ KOUPÁNÍ

Před tím, než své dítě poprvé sama vykoupete, zamyslete se nad tím, jak to provedete. Na první pohled to nevypadá nijak složitě dítě svléknout, vykoupat, usušit a opět ho obléknout, ale poté dítě svléknete a podíváte se na jeho drobounké, nahé a kroutící se tělíčko, v tu chvíli vás napadne tisíce otázek. Jak v jedné ruce jemně a přitom bezpečně držet dítě a druhou rukou napěnit mýdlo, otevřít šampón a pustit vodu? Co dělat, pokud dítě odmítá koupel?

Čas koupání je chvíle, ze které se dítě může těšit a ráchat se ve vodě, ale také může rozzlobeně křičet a kopat kolem sebe, být znepokojeno dotykem vody, která je náhle všude kolem, zvuky vany, pachem mýdla... Pokud se dítě nerado koupe, jednoduše s tím přestaňte. Můžete ho očistit i omýváním, kdy máte k dispozici přenosné dělené umyvadýlko pro čistou a špinavou vodu. Můžete ho do vany vzít s sebou, k čemuž budete potřebovat partnerovu pomoc. Ujistěte se, že je voda studenější, než ji normálně používáte vy, svlékněte se a pak svlékněte dítě. Uchopte ho k sobě a vstupte do vany, postupně dítě zvykejte na dotyk vody, zatímco ho držíte bezpečně u sebe.

Ke koupání je ideální doba v čase, kdy není dítě ani hladové a ani syté. Zajistěte si klid, můžete si na chvíli vypnout telefon, aby vás nerušil, a začněte.Ujistěte se, že v pokoji je teplo. Naplňte vanu do výšky 5 – 7cm, nejprve pusťte studenou vodu a poté teplou. Ideální teplota vody je 36 – 38°C, tedy mnohem studenější než vaše. Teplotu raději ověřte teploměrem do vody.

Položte dítě na přebalovací podložku a před tím, než ho svléknete, namočte bavlněný vatový tampón do ochlazené převařené vody a otřete mu jím obličej, kolem nosu, za ušima, na krku a kolem očí (na každé oko použijte nový tampón). Zvláště v prvním měsíci života dítěte je dobré používat na čištění očí sterilní vodu. Nemusíte dítěti mýt vlásky pokaždé, když ho koupete, ale pokud tak činíte, je lépe to provést ještě před tím, než mu svléknete plenku a položíte do vany. Zabalte ho do osušky, držte ho nad vanou a omyjte mu hlavu trochou vody. Namasírujte mu hlavu trochou šampónu, opláchněte a osušte. Poté dítě svlékněte a očistěte mu zadeček. Položte opatrně do vany. Nikdy z dítěte nesundávejte ruku pro případ, že by sklouzlo pod vodu. Po několika minutách koupele dítě vyndejte a pečlivě osušte.

Používejte tekuté mýdlo, používá se mnohem snadněji a nemusíte ho honit kolem vany. Koupejte dítě, když máte kolem sebe svého partnera, je příjemné požádat o pomoc a nepanikařit. Pokud zazvoní zvonek u dveří nebo telefon, ignorujte to nebo dítě vezměte s sebou zabalené v osušce.

Firma Mothercare vám může nabídnout vše potřebné pro koupání dítěte a také vhodnou kosmetiku.

Vaničky nabízíme zvlášť nebo v setech s dalšími doplňky ve dvou provedeních (kulatější čelo a protiskluzová vložka, podlouhlejší čelo a hrbolek na dně). Ke každému designu vany lze zakoupit dělené umyvadýlko, přenosný box a přebalovací podložku. Zakoupit si můžete i tzv. vanu na vanu, tedy vaničku s širokými postranními křídly, která se nasadí na klasickou vanu, nebo lehátka do klasické vany pro případ, že by vám nevyhovovala žádná z předchozích možností. K dispozici jsou také teploměry do pokoje nebo do vody, mycí houby, osušky s kapucou nebo bez, žínky i hračky do vody pro straší děti.

Firma Mothercare vyvinula vlastní kosmetickou řadu, která má vyvážené pH, je dermatologicky testována a hypoalergenní. Její součástí je pěna do koupele, velice jemný šampón, zvláčňující dětské mléko, dětský olej, tekutý pudr, krém na citlivou pokožku kolem zadečku s ricinovým olejem a zinkem a parfémované nebo neparfémované balení dětských vlhčených kapesníčků s extrakty aloe very a heřmánku. Nabízíme také vlastní balení skládané vaty, malých nebo širokých vatových tampónů a tyčinek pro čištění míst kolem nosu, očí a uší. Výtečný je víceúčelový krém Sudocrem, který je vhodný na celou řadu neduhů, pomáhá proti vyrážce, podráždění, ekzémům, hmyzímu kousnutí, ale také proti omrzlinám, popáleninám a spáleninám. Zakoupit u nás můžete i pomůcky jako zubní kartáčky pro nejmenší, kleštičky nebo nůžtičky na nehty, odsávačku hlenů, kousátek, teploměrů atd.

Věříme, že vám s vaším výběrem můžeme pomoci. Těšíme se na vaši návštěvu! A pokud máte nějaké přání ohledně našich článků, například o tom, o čem byste chtěli číst, nebo nějaký dotaz, napište nám na naši adresu [email protected] nebo do naší poradny.

Obchody Mothercare:

Pasáž Myslbek, Na Příkopě 19/21, 110 00 Praha 1, tel.: +420 222 240 008

OC Chodov, Roztylská 2321/19, 148 00 Praha 4, tel.: +420 272 075 240

OC Letňany, Veselská 663, 190 00 Praha 9, tel.: +420 286 583 563

Aupark, Einsteinova 18, 851 01 Bratislava, tel.: +421 263 451 911

Témata: