Muzeum plné her

Muzeum plné her - obrázek
Muzeum plné her - obrázek

Céčka, skákání panáka a gumy, papíroví draci či náramky přátelství. To je jen malý výběr z desítek dětských her a hraček, jejichž historii můžete obdivovat v Musaionu – Národopisném muzeu v Letohrádku Kinských, jedné z pražských poboček Národního muzea.

Dávno pryč je doba, kdy vchod do zanedbané Zahrady Kinských na rozhraní Smíchova a Malé Strany střežil památník s obludným sovětským tankem. Dnes jde o jeden z nejkrásnějších pražských parků s rybníčky, umělými vodopády a historickými sochami, přirozeně propojený s blízkým Petřínem. Ozdobou zahrady je klasicistní Letohrádek Kinských, ve kterém sídlí nedávno obnovené Národopisné muzeum Národního muzea - Musaion.


 

Musaion je ideálním cílem rodinných výletů pro větší i menší děti, a to hlavně nyní, kdy zde probíhá výstava Nové pověsti české. Tato netradiční expozice seznamuje s nejznámějšími dětskými hrami a hračkami uplynulých dvou staletí. Děti i jejich rodiče zde mohou obdivovat například přebíračky, skládačky z papíru či hračky vyrobené ze dřeva. Maminky mohou zavzpomínat u expozice věnované dětským památníkům a dívčím zápisníkům, zatímco tatínkové určitě zaslzí u klukovských hraček, jako jsou praky, samostříly či gumotraktory. Výstava nezapomíná ani na dobové fenomény, jako byla céčka v 80. letech či kliklaky v 70. letech 20. století.

Množství zajímavostí pro malé i velké nabízí i stálá expozice Musaionu, věnovaná životu našich předků na české vesnici. Zde je možné obdivovat dřevěné lidové hračky, dětské kolébky, koutní plachty či křestní oblečky. Nejatraktivnější část expozice je pak věnována lidovým zvykům našich předků – od masopustu přes Velikonoce a letní nebo podzimní slavnosti až po advent a Vánoce. Během nich je v Musaionu navíc každoročně vystaven vzácný historický betlém, letos také unikátní Příbramské jesličky z roku 1880.

Celá budova Národopisného muzea je samozřejmě plně bezbariérová, opatřená výtahem, šatnou a muzejním obchodem, kde je možné zakoupit pravé lidové hračky od českých výrobců a další suvenýry. Aktuální informace naleznete na www.nm.cz.

Témata: