Na kole i pěšky

Na kole i pěšky - obrázek
Na kole i pěšky - obrázek

Které venkovní sporty jsou vhodné pro rodiny

s malými dětmi?

Máte pocit, že jako rodičům kojenců či batolat vaše oblíbené sportovní aktivity na pár let končí? Nebo že byste svůj nový přírůstek do rodiny museli nechat doma, abyste si užili trochu aktivního pohybu? Žádné obavy, jsou to jen předsudky. Ani ty nejmenší děti vás totiž nemusí ve venkovním sportování omezovat. Snadno je do něj totiž zapojíte a společně strávenému času pak už nestojí nic v cestě.

Na kolo

Jedním z míst pro sportovce, které je dnes plné nemluvňat, jsou cyklostezky. Pro rodiče, kteří milují cyklistiku a rádi tráví volné letní dny na sedle svého bicyklu, dnes již existují možnosti, jak si své hobby užít i se svými malými ratolestmi. Ty sice ještě nedosáhnou na šlapačky ani neujedou větší vzdálenost než kolem domu na odrážedle, své rodiče ale mohou i tak doprovázet - pohodlně usazeni v cyklosedačce.

Běžné cyklosedačky jsou vhodné pro děti starší 18 měsíců a musí odpovídat bezpečnostním normám, aby se dítě při vyjížďce nezranilo. „Malý pasažér by měl být vždy uchycen tříbodovými bezpečnostními pásy, které zajistí, že nevypadne. Většina sedaček je dnes vybavena už také upínáním nohou, což ochranu dítěte ještě znásobí. Opěrka pod hlavou by měla být snadno nastavitelná, aby dítě sedělo v přirozené pozici. Příjemné polstrování zajistí pohodlné cestování,” poradil správné usazení dítěte Lukáš Fiala z e-shopu s dětským zbožím Funbaby. Cyklosedačka by měla také zabránit tomu, že dítě strčí nohu do paprsků kola a zraní se. Pokud přece jen chcete vyrazit na výlet s dítětem mladším než jeden rok, pořiďte si samonosnou, odpruženou a polohovací cyklosedačku.

Modernější alternativou cyklosedaček je pak závěsný vozík za kolo. V něm si váš nový přírůstek do rodiny užije velkou pohodu. Vozíky můžete používat prakticky ihned po narození dítěte a až do věku 5 let, respektive hmotnosti 35 kg. Co by měl takový bezpečný vozík mít? Zejména lehkou hliníkovou, ovšem stabilní konstrukci, pohodlnou vnitřní vložku, odpružená kola a vícebodové bezpečnostní pásy. Vozíky bývají také často vybaveny ochrannou síťkou proti kamínkům a hmyzu, nepromokavou vrstvou proti dešti, ty kvalitnější pak navíc i sluneční clonou s UV filtrem.

Na kolečkové brusle

Nejen kolo, ale ani kolečkové brusle nemusí maminky či tatínci malých dětí nechat zamčené ve sklepě. Inline bruslení totiž také patří do kategorie vhodných venkovních sportů, při nichž mohou být se svými ratolestmi. Vyrazit na společnou projížďku po cyklostezce můžete opět za pomoci vozíku. Ten si díky lehkému materiálu, z něhož je vyroben, buď jednoduše připevníte kolem pasu a povezete jej za sebou, anebo jej využijete standardně jako kočárek.

Pokud vám více vyhovuje druhá varianta, zvolit můžete ještě příjemnější alternativu. Bruslaři si totiž v posledních letech velmi oblíbili sportovní kočárky, které jsou aktivnímu pohybu rodičů přizpůsobeny. „Jejich složení či rozložení vám nezabere déle než mrknutí oka a mají také lehký hliníkový podvozek, výškově nastavitelnou, měkkou rukojeť a otočná přední kola s aretací pro plynulou jízdu,” doplnil Fiala. 

Tyto kočárky bývají navíc odpružené, takže si váš malý sportovec užije hladkou projížďku bez drncání. Jsou rovněž vybavené pryžovými pneumatikami odolnými proti proražení i pětibodovým bezpečnostním pásem, z něhož dítě nevypadne. Při nepřízni počasí vašeho potomka ochrání nepromokavá textilie.

Na túry

Jste-li spíše příznivci aktivního pěšího pohybu, ani tady vám nic nezabrání vydat se na výlet do přírody nebo do hor v doprovodu svého děťátka. Do náročnějších terénů ovšem kočárek ani vozík raději netahejte. Lépe se tu osvědčí sportovní dětský nosič, který je velmi pohodlný jak pro dítě, tak pro rodiče.

Moderní nosiče jsou velmi funkční a přizpůsobené i náročnějším turistům. Základem kvalitního a bezpečného nosiče by měly být měkce polstrované popruhy s nastavitelnou výškou sedátka i speciálními změkčujícími zónami.

Pokud vyrážíte na túru, když jsou sluneční paprsky ostré, nebo naopak vás na výletě přepadne déšť, hodit se vám jistě bude sklápěcí stříška. Praktickou funkci plní také podstavec, který umožňuje postavit nosič na rovné zemi. A abyste měli kam dát svačinu či pití, můžete si k nosiči připevnit i malý batůžek.

O společnosti Funbaby

Internetový obchod Funbaby.cz, který v tuzemsku nabízí široký sortiment kojeneckého a dětského zboží, funguje již od roku 2011. Spolu s ním byly zprovozněny dvě kamenné maloobchodní prodejny s názvem FunBaby, jejichž provozovatelem je firma Baby Direkt s.r.o. představující společnost s 23 letou tradicí v oboru velkoobchodu s dětským a kojeneckým sortimentem. Vizí společnosti je neustále obnovovat a obměňovat své zboží tak, abych nabízeli vždy čerstvý, svěží a moderní sortiment. Proto se výrobkové řady obměňují i několikrát v roce, a proto firma stále přichází s novými výrobky. Díky tomu nabízí, jako výhradní dovozce, bez prodlení aktuální novinky významných výrobců jako CAM, BRITAX RÖMER, ZOPA, SMART TRIKE,JOLLY RIDE, NUVITA, WEINA, BUMPRIDER, BABY FEHN, CLIPPASAFE, INJUSA, DOOMOO, OKIEDOG.