Nástřih hráze - dotaz z PORADNY

__ADV__Otázka:

Dobrý den, pane doktore, děkuji za Vaši poradnu, mám ji pročtenou od prvního dotazu  Mám dotaz, na který jsem nikde nenašla odpověď:

Jestli se vrátí hráz (pochva), která byla připravována na porod masáží hráze do původního rozměru nebo zůstane větší: není lepší nastřižení a následné sešití, s ohledem na budoucí sexuální život?

Odpověď:

Dobrý den, zajímavá otázka, ale není jednoduchá odpověď - studie zatím ukázaly, že nástřih každopádně nechrání ženy před inkontinencí moči či stolice za řadu let po porodu. Dopad porodu na pánevní dno je v současné době široce diskutován, zdá se obecně, že samotný spontánní porod je tím rizikovým faktorem, který ovlivňuje kvalitu pánevního dna - délka II.doby porodní (tlačení), velikost plodu, použití nástroje (kleště, vakuumextraktor), vidíte, že problematika epiziotomie zde ale nefiguruje... Epizotomie, zdá se zatím, nemá na pánevní dno vliv. Otázka kvality sexuálního života v souvislosti s porodem je neustále diskutována, jestli nástřih ano či ne, víme jedno: s jizvou po nástřihu roste riziko dyspareunie = bolestivého styku. Poctivou gymnastikou svalů pánevního dna může žena dosáhnou návratu téměř do normálu (byť samozřejmě výše uvedené faktory - velikost plodu,délka tlačení atd. vše mohou ovlivňovat ) , ať už je či není proveden nástřih, že to (rozumějte gymnastiku = cvičení pánevního dna) ale spousta žen po porodu neprovádí, je více než jisté... Aby se pochva opět sešitím zúžila, musel by být proveden opravdu razantní nástřih - postihující větší část pochvy, malý "symbolický" nástřih v oblasti vchodu do pochvy zúží jen vchod, v další části zústává pochva rozšířena - takže, když provedeme větší nástřih - sice pochvu zúžíme, ale nikdo nezaručí, že toto nebude spojeno s většími či menšími obtížemi při pohlavním styku (reakce na šicí materiál, individuální hojivost tkání atd.). Vidíte, že tu jsou pro a proti. Osobně jsem tedy zastáncem rutinně epiziotomii neprovádět, pokud to jde, je lepší menší trhlinka - je to otázka odhadu, zkušenosti, to je jasné... Najít optimální cestu je vždy obtížné, tj. ženě porod maximálně usnadnit, resp. usnadnit poporodní adaptaci (bez nástřihu i s menším poraněním se cítí nedělky lépe) a přitom se nesnažit za každou cenu "nekonečně dlouho" tlačit a riskovat tak vážnější poranění pánevního dna...

 

MUDr. Michal Koucký