Nechte svému miminku vyšetřit sluch včas

__ADV__Včasné odhalení sluchové poruchy u dětí může zlepšit jejich jazykové schopnosti v pozdějším věku.

Vědci ze Southamptonu pozorovali 120 osmiletých dětí s trvalou sluchovou poruchou, z nichž polovina byla diagnostikovaná v plošných testech.

Děti, u kterých nebyla sluchová vada odhalena do devíti měsíců věku, vykazovaly horší výsledky v jazykových testech.

Studii uveřejnil časopis New England Journal of Medicine. Podle studie však včasné odhalení nemá na verbální schopnosti dětí s poruchou sluchu velký vliv.

Lepší jazykové schopnosti

Jedno ze 750 dětí ve Velké Británii se narodí s mírnou, vážnou nebo zásadní oboustrannou trvalou sluchovou vadou.

"Naše studie prohlubuje předchozí poznatky týkající se vztahu mezi včasným odhalením sluchové vady a pozdějšími důsledky," říká Colin Kennedy, specialista na zdraví dětí z univerzity v Southamptonu.

Podle Colina Kennedyho nebylo až dosud jasné, jestli má celoplošný screening novorozenců zaměřený na vady sluchu nějaký vliv na jejich pozdější verbální schopnosti.

"Plošné testy a včasné odhalení trvalé vady sluchu mají evidentně pozitivní vliv na vývoj jazykových schopností u dětí na prvním stupni základních škol," uvádí Colin Kennedy.

Jestli děti prokazují "nadprůměrné jazykové schopnosti a lepší akademické výsledky" i na střední škole, musí prokázat dlouhodobějšího šetření.

Děti se lépe učí jazyk

V dnešní době mohou všichni rodiče v Anglii nechat svým dětem krátce po porodu vyšetřit sluch.

Vědci toto rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podporují. Upozorňují, že v dětství existuje "citlivé období", kdy má poslech jazyka zásadní vliv na rozvoj mozkových schopností ovlivňujících verbální schopnosti.

Gwen Carrová z Asociace neslyšících dětí nový průzkum uvítala: "Pozdní odhalení sluchové poruchy přinášelo v minulosti rodinám i dětem mnoho problémů, které měly často dlouhodobé následky."

"Z praxe víme, jak je pro rodiny frustrující, když nevědí, proč má jejich dítě problém s učením jazyka, a jak je pro ně znepokojující sledovat, že jejich dítě nemůže komunikovat," dodává.

"Pozdní odhalení sluchových problémů často vedlo ke společenským i akademickým neúspěchům dětí," dodává.

 

zdroj: aktualne.cz

 

Témata: