Něco z historie podprsenky

CCSStejně jako třeba kondom i podprsenka má svého předchůdce v dávné minulosti.
Podprsenky nosily už krétské ženy kolem roku 2500 př. n. l., i když nešlo o podprsenku v dnešním slova smyslu - prsa sice nadzvedávala, ale nezakrývala, spíše je tlačila ze šatů ven. Řecké a římské ženy o několik stovek let později naopak svá prsa skrývaly a snažily se je zploštit a zmenšit.
 
Ve středověku si na své přišel korzet, když ho v roce 1550 přikázala používat na dvoře francouzského krále Jiřího II. jeho žena Kateřina Medicejská. Trvalo to celých 350 let, než se s ním ženská část lidstva rozloučila a zjistila výhody podprsenky.
 
V roce 1913 se Mary Phelps Jacobová chtěla na večírku blýsknout svými novými šaty, které jí kazil korzet ukrytý pod nimi. Během chvíle vyrobila z kapesníků a stuhy první moderní podprsenku. Večer se ocitla ve středu pozornosti a ihned se na ni začaly obracet její kamarádky s žádostí, aby jim podprsenku také vyrobila, a podprsenka se tak stala hitem. Za rok si ji nechala patentovat a rozjela její výrobu, ale nakonec se rozhodla svůj podnik zavřít a patent prodat firmě Warner Brothers. To byla nejlepší investice této firmy. Během následujících 30 let vydělala na výrobě podprsenky více než 15 milionů dolarů. 
 
BRAV historii podprsenky sehrála důležitou roli válka, protože v roce 1917 vstoupilo USA do 1. světové války a ženy byly úřady oficiálně vyzvány, aby i ony pomohly v boji proti nepříteli tím, že přestanou kupovat korzety vyztužené kovovými kosticemi. Ušetřilo se tak několik tisíc tun železa a ženy se již ke korzetům nevrátily. V roce 1928 ruská imigrantka Ida Rosenthalová vytvořila členění ženských ňader podle velikosti. Díky módním vlivům se podprsenka v 50. letech zvětšovala a zase zmenšovala (70. léta), v roce 1959 si s vynálezem lycry prožila malou revoluci a v 60. letech přežila i své pálení feministkami.

 

 

 

zdroj: MediCentrum