Nejčastější zdravotní komplikace v těhotenství

Nejčastější zdravotní komplikace v těhotenství   - obrázek
Nejčastější zdravotní komplikace v těhotenství - obrázek

Těhotenství není nemoc, ale je to jiný stav. Těhotná žena své tělo často „nepoznává“, mění se nejen vizuálně, ale odlišné jsou i reakce těla na změny a vnější podněty. Tento jiný stav s sebou nese celou řadu obvyklých zdravotních obtíží. Přinášíme přehled těch nejčastějších spolu s tipy, jak je řešit.

TIP: Lékárny Dr.Max ve spolupráci s Ústavem pro péči o matku a dítě Praha-Podolí připravili krásnou knížku Průvodce léky v těhotenství, kde získáte užitečné informace k celému těhotenství a porodu i rejstřík obvyklých zdravotních komplikací v těhotenství. K tomu odborníky garantované tipy, jak je řešit, včetně tabulek s názvy léků, které jsou volně prodejné a můžete je užívat v těhotenství. 

Knihu Průvodce léky v těhotenství zakoupíte v celé síti lékáren Dr.Max nebo v e-shopu drmax.cz. Běžná cena je 499 Kč, pro držitele Karty výhod Dr.Max je zvýhodněná cena 199 Kč.

Užitečné informace najdete také na webové stránce Dr.Max BABY určené pro těhotné ženy a rodiny s malými dětmi. Naleznete tu ověřené informace přesně podle období, které právě prožíváte, ať už během těhotenství, nebo po narození miminka. Všechny uvedené informace garantují naši odborníci, lékárníci z Dr.Max a lékaři z Ústavu pro péči o matku a dítě Praha-Podolí.

Nevolnosti a smyslové změny

Možná je to úplně první věc, kterou jste o těhotenství slyšela. Těhotné ženy trpí takzvanými ranními nevolnostmi a mění se jim čichové a chuťové vjemy. Souvisí to s hormonálními změnami, ale rovněž s větším objemem krve v těle ženy během těhotenství.

Žaludeční nevolnosti můžete zmírnit tak, že nikdy nenecháte žaludek úplně prázdný. Postačí i jedno sousto rohlíku nebo dětský piškot. Změněné smyslové vnímání neovlivníte, ale v průběhu druhého trimestru začne mírně odeznívat a během šestinedělí se vrátí do normálu.

Zácpa

Nepravidelné zažívání je častým problémem. Částečně vyšší produkce určitých hormonů zpomaluje metabolismus, postupně jsou však střeva rovněž mechanicky utlačována rostoucí dělohou.

Dlouhodobě pomůže vláknina, ať už v kapslích, rozpustná, nebo v podobě otrub, které můžete nasypat třeba do jogurtu. Skvěle zabírá laktulóza, která je stejně jako psyllium zcela bezpečná po celou dobu těhotenství. Obě metody vyžadují zvýšení objemu vypitých tekutin.

Jednorázově pomohou glycerinové čípky. Měly být však vždy být až tou poslední možností, protože jejich dlouhodobé a pravidelné užívání se nedoporučuje, a to nejen v těhotenství.