Nejstarší porodnice na světě

The Rotunda Hospital je porodnice, která se nachází v metropoli Irska, v Dublinu. Je to první účelově postavená porodnice nejen v Evropě, ale i na světě. Jiné kontinenty se stavbou porodnických zařízení tohoto typu na sebe ještě nechaly dlouho čekat. Svého času se jednalo o největší porodnické zařízení v Anglii a Irsku.

Rotunda stojí na horním konci hlavní dublinské třídy, 0´Connell Street a vlastně tuto ulici na severu uzavírá. Nachází se tedy v samotném centru města.

Budova byla ve skutečnosti postavena ze dvou funkčně oddělených komplexů, z vlastní nemocnice a z části, která se jmenuje Rotunda, což je budova kulturního zařízení, podle kterého porodnice dostala dnešní název.

V budově, která je postavena do kruhu (proto Rotunda) se konaly koncerty, plesy, recitály a jiné kulturně společenské akce. Dne 15. dubna 1742 se např. v Rotundě konala premiéra Händlova Mesiáše. Výnosy z provozu Rotundy a její nadační činnost byly rozhodujícím finančním zdrojem pro dostavbu vedlejší budovy, vlastního porodnického zařízení. Nemocnice tedy vzešla z kulturního života a dobročinnosti obyvatel Dublinu. Posléze byly obě budovy stavebně spojeny.

Původně bylo se stavbou porodnice započato v roce 1745 v ulici South Georges Street, ale zanedlouho, v roce 1748, ji její zakladatel, chirurg Bartholemew Mosse (1712-1759) přestěhoval z periferie dřívějšího Dublinu na současné místo. Architektem stavby byl přítel B. Mosse, Richard Cassels.

V komplexu naleznete nádhernou kapli s překrásnými vitrážemi a štukovou stropní výzdobou od B. Cramililiona.

Je příznačné, že v Rotundě nepřestal kulturní život ani dnes. V jejích prostorách je v současnosti kino Ambassador a divadlo Gate Theatre, jehož činnost v roce 1929 zahájili legendární herci M. M. Uir a H. Edwards. Pod divadlem je sál, kde se občas, ale stále pořádají koncerty.

Porodnická část je dnes kompletně zrekonstruovaná a každým rokem se v Rotundě narodí více než 7 000 dětí. Takže Rotunda je zhruba 2,5x větší než největší porodnice v České republice, tedy porodnice „U sv. Apolináře“. Ta byla mimochodem otevřena zhruba 100 let po otevření Rotundy v Dublinu, a přesto je nejstarší porodnicí ve střední Evropě.

Porodnice Rodunda a porodnice U sv. Apolináře se však v mnohém podobají. Obě porodnice jsou v centru hlavních měst. Obě zařízení vždy plnila a stále plní významnou roli nejen z hlediska velkého počtu narozených, ale také z hlediska výuky budoucích lékařů a porodních asistentek. Do obou porodnic se převážejí nejzávažnější případy, kdy je vážně ohroženo zdraví matky nebo jejího, často ještě v děloze uloženého, dítěte. V mnohém se podobá nejen interiér obou budov (včetně v porodnici umístěné kaple), ale i způsob vedení porodů a počet císařských řezů. V hojné míře se u porodu využívá epidurální analgezie, v Rotundě okolo 50 % porodů. Na rozdíl od „Apolináře“, v Rotundě nejsou umístěny bazény/vany pro relaxaci v I. době porodní.

Rotunda má dokonale propracovanou strukturu vlastního porodního oddělení, které tvoří 9 oddělených pokojů a operační sál pro akutní císařský řez. U sv. Apolináře je přestavba z porodních boxů na porodní pokoje plánována. „Apolinář“ má zase mnohem komfortnější pokoje rizikového oddělení a šestinedělí, maminky zde leží nejvíce po třech, ale většinou po dvou, nebo jen samostatně. Rotunda nabízí pokoje pro 6 a více osob. Maminky jsou odděleny jen závěsem. Je možné si však zaplatit privátní péči a pokoj a pak jedna noc stojí 400 Euro. V porodnici U sv. Apolináře jsou modernější přístroje na sledování miminek během porodu, v Rotundě o jejich zakoupení teprve uvažují.

Irsko a porody doma? Při této otázce otáčejí oči v sloup nejen porodníci, ale i porodní asistentky. V Irsku se doma rodí pouze nechtěně, a do budoucna se o změně ani neuvažuje.

Více fotografií si můžete prohlédnout ZDE .

Z Dublinu

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.