Největší porodnice v Evropě

V polovině své lékařské kariéry jsem se rozhodl přerušit svůj dosavadní životní stereotyp a začal jsem ve světě hledat místo, kde bych si mohl dále rozšiřovat své porodnické obzory. Volba padla na Irsko, resp. na Dublin. Důvod? Z literatury jsem věděl, že v Dublinu existuje nejstarší fungující porodnice na světě, že se ve třech zdejších porodnicích narodí téměř 40 % všech malých Irů a že Irové jsou velmi přátelští lidé.


Jakýsi Arthur Guinness si v roce 1759 pronajal v Dublinu malý pivovar a začal vařit pivo, kterému dal své jméno. Guinness dnes představuje nejpopulárnější svrchně kvašené tmavé pivo a každý den se jej na celém světě vypije 10 milionů sklenic.


A je souvislost mezi názvem dnes zřejmě nejprodávanější knihy světa a slavným pivovarem? Ano.
Guinnessova kniha rekordů je skutečně součástí majetku vlastníků pivovarského gigantu z Irska.V této knize popisují rekordy a kuriozity.



Při svém dlouhodobém studijním pobytu v porodnických zařízeních v Irsku zjišťuji, že i porodnictví má nej-, tedy rekordy a kuriozity.



Ale vlastní poznání nakonec předčilo veškeré mé očekávání. Pracuji v The National Maternity Hospital v samotném centru Dublinu. Do této porodnice jsem byl přijat díky laskavosti zdejšího přednosty, kterým je Master Declan Keane, MD., FRCPI., FRCOG. Přednosta se v Irsku nazývá Master.


Porodnice The National Maternity Hospital má mnoho zvláštností. Za prvé jí nikdo z Irů jinak neřekne než Holles Street, neboť větší část budovy porodnice zasahuje do ulice s tímto názvem. Takže rodila jsem v Holles Street neznamená, že by se v Irsku rodilo na ulici. Holles Street byla založena v roce 1894.


Porodnice Holles Street je zmíněna i ve slavném románu Jamese Joyce Odysseus. Sám autor se dokonce v této porodnici narodil.


Ale hlavně…. Holles Street je největší porodnicí v Evropě. V loňském roce zde porodilo 8 255 žen, a to celkem 8 378 dětí, protože řada maminek měla dvojčata. Další zvláštností je, že více než 70 % žen zde rodí pomocí epidurální analgezie, často se používá „rajský plyn“ a poměrně málo pethidin (náš Dolsin). Zdejší porodníci jsou pyšní, že se jim daří držet počet císařských řezů na hranici 16 %, což je na perinatologické centrum skutečně poměrně malé množství.


Další pozoruhodností je velký počet maminek, které přijíždějí do Irska porodit, aby jejich děti měli irské občanství, tedy lépe zajištěnou budoucnost. „Porodnická turistika“ je zde velmi oblíbená zejména Afričankami. Téměř každá šestá maminka byla v roce 2003 cizinkou. Po prvních dnech pobytu jsem musel rychle zajít do knihkupectví lékařských knih a zakoupit zdejší učebnici porodnictví, abych si rychle prostudoval nemoci, které jsme v Čechách probírali během studií jako pouhé kuriozity, že se s nimi stejně nikdy nesetkáme. Zejména zvláštní druhy chudokrevnosti a některé jiné nemoci.


Nezapomenu na jednu ranní vizitu na pokoji, kde jsou ženy před porodem. Pokoj je na naše poměry nezvykle velký, 18lůžkový a postele jsou typicky odděleny jen závěsy. Vizitu jsme tvořili tři lékaři, jeden byl z Trinidadu, dále kolega z Itálie a já z Čech, doprovázela nás neskutečně klidná a příjemná staniční sestra Marian, ta byla jediná z nás z Irska. Pokoj by zcela zaplněn a z těch 18 budoucích maminek bylo 16 z Afriky. Na moji poznámku, že je zde dnes hodně Afričanek, mi Marian odpověděla s typickým irským humorem: „Pár dní svítí sluníčko, a ty těhotné si prostě neberou opalovací krémy!“


Ale nárůst neirských maminek vedl irskou vládu k rozhodnutí uspořádat letos na jaře referendum (ve stejném datu konání voleb do EU), kdy občané Irska měli právo rozhodnout o změně ústavy, právě kvůli porodnické turistice a udělování irského občanství. Referendum dopadlo podle očekávání. A bude se měnit ústava. V budoucnu nebude snadné se v Irsku narodit a mít automaticky irské občanství.



Otázka na konec: Má Guinness a irské porodnictví ještě jinou souvislost než jen zápis o největší porodnici v Evropě? Ano.


Ve zbývající třetí dublinské porodnici, jmenuje se Coombe, byl černý Guinness ještě v nedávné době předepisován jako lék u žen, kde bylo třeba zklidnit děložní kontrakce. A to v množství sklenka piva na noc.



Z Dublinu MUDr. Antonín Pařízek, CSc.