Nemoci žil v těhotenství

Mnoho budoucích maminek trpí v druhé polovině těhotenství zánětem žil. Říká se jim „varixy“. Nejčastěji se vyskytují na dolních končetinách, v oblasti zevních rodidel a kolem řitního otvoru i ve vazivu obklopujícím poševní stěny. Jejich vznik může mít několik důvodů. Ženy, které mají rodové dispozice ke vzniku varixů jsou postiženy nejčastěji.

V těhotenství se navíc uplatňuje snížený tonus žilních stěn, městnání krve v žílách dolních končetin, z nichž je brzděn odtok tlakem těhotné dělohy. Také hormonální vlivy k tomu přispívají.

Po porodu, zejména komplikovaném, se často přidružuje zánět žil s nebezpečím tromboembolických komplikací. Trombózy se mohou šířit směrem vzhůru a postihnout žíly stehenní a žíly v oblasti pánve. Tomuto onemocnění můžeme přecházet, nebo můžeme jeho rozsah alespoň zmírnit.

Proto je pro každou budoucí maminku důležité dodržováhí těchto zásad.

Je třeba se vyvarovat kulatých podvazků, práce ve stoje.

Pravidelně cvičit v těhotenství i v šestinedělí.

Vzniku varixů nezabrání žádná medikamentózní léčba a nedají se také medikamentózní léčbou odstranit. Městnání krve zabrání elastické bandáže dolních končetin, relativní klid.

Při projevech tromboembolické nemoci je třeba zahájit medikamentózní léčbu, která je ale v těhotenství spojena s určitým rizikem pro matku i plod. Provádí ji porodník na lůžkovém oddělení podle pokynů hematologa – odborníka na krevní choroby.

Zdroj: Průvodce těhotenstvím a porodem

Autoři: F. a J. Macků