Neplodnost způsobená srůsty

Abnormální neboli nepřirozená spojení různých orgánů v dutině břišní, které nazýváme srůsty, dokážou napáchat spoustu škod. Někteří pacienti je ani nepocítí, jiné naopak sužuje dlouhodobá bolest v oblasti pánve, problémy s vyprazdňováním či v případě žen srůsty způsobená neplodnost.




Co jsou srůsty a komu hrozí

Abnormální jizevnatá spojení vznikají buď po prodělaných zánětech na hladkém povrchu jednotlivých orgánů v dutině břišní, kdy se orgány jakoby „přilepí“ k sobě a srostou, anebo se srůsty vytvoří po operaci. Budeme-li se věnovat pouze gynekologickému aspektu tohoto problému, mohou se srůsty vedoucí k neplodnosti týkat především žen s endometriózou, žen po prodělaném zánětu vaječníků, vejcovodů a slepého střeva, žen po operaci myomů, vejcovodů či vaječníků nebo matek, které absolvovaly porod císařským řezem. Srůsty vyskytující se na různých místech v dutině břišní mohou pacientku obtěžovat dlouhodobou bolestí v oblasti pánve, problémy s vyprazdňováním anebo již zmíněnou neplodností. 

neplodnost

Především pokud se totiž srůsty vyskytují v oblasti vejcovodů, může se tím narušit možnost spojení pohlavních buněk, což je hlavní funkce tohoto ženského orgánu. Cítíte-li dlouhodobě v oblasti podbřišku bolest a nemůžete-li zároveň otěhotnět, vyzkoušejte na www.srusty.cz  samovyšetření, které vám pomocí přesných otázek na vaši anamnézu dokáže zodpovědět dotaz, jestli je ve vašem případě vhodné se na tuto problematiku zaměřit a navštívit ohledně možných srůstů gynekologa.

Jak lze minimalizovat riziko vzniku srůstů

Již jsme zmínili, že srůsty způsobující také ženskou neplodnost vznikají po prodělaných zánětech a po operacích. Po zánětech srůstům bohužel předejít nelze. Při operacích však srůstům lze zabránit především šetrnou operační technikou, která má navíc větší naději na úspěch u méně invazivních laparoskopických zákroků.  Pro svou pacientku může ovšem operatér využít ještě jednoho prostředku k minimalizování rizika vzniku srůstů a tím jsou antiadhezivní neboli protisrůstové prostředky v podobě gelů, roztoků či sítěk. Tyto prostředky je možné použít také při chirurgickém rozrušování srůstů, aby se zamezilo jejich znovuvytvoření.  Ideálními vlastnostmi protisrůstového prostředku jsou: vysoká viskozita neboli přilnavost a dokonalá biologická rozložitelnost v těle pacientky po uplynutí doby, kdy srůsty po operaci hrozí. Všechny tyto požadavky splňuje novinka na českém trhu s názvem Hyalobarrier gel, kterou si pacientka po poradě se svým  operatérem může zakoupit v lékárně a donést ji k plánovanému gynekologickému zákroku.