Nepravidelné šestinedělí

Žena může v šestinedělí onemocnět kteroukoliv chorobou. Porodnické komplikace v šestinedělí se projeví jednou krvácením, jindy infekcí rodidel, onemocněním cév, prsu a poruchami kojení.

 

Krvácení v šestinedělí

Časné krvácení v šestinedělí se dostavuje do konce prvního týdne po porodu. Zdrojem krvácení může být porodní poranění, zadržení části placenty, porucha krevní srážlivosti, zpomalené zavinování dělohy a městnání krve v děloze. Zatímco z většiny příčin je krvácení hojnější, v posledně uvedeném příkladu se projevuje jen hojnými a krvavými očistky.

Pozdní krvácení v šestinedělí po osmém dni po porodu bývají silná až velmi prudká, mohou vést až k šokovému stavu. Příčinou může být zadržení části placenty, která brání dokonalému zavinování. Krvácení vyžaduje provedení kontroly děložní dutiny, nejprve se provede vyšetření ultrazvukem, a pak v celkové anestezii vyšetření pomocí operačních nástrojů. Po tomto výkonu může jít maminka druhý nebo třetí den po porodu domů.

Mírnější krvácení, mnohdy s přestávkami, někdy vyvolané zánětem dělohy. Také v tomto případě se může krev přimísit k očistkům, které dlouho zůstávají nebo se opět stanou krvavými. Očistky páchnou, děloha je zvětšená, maminku bolí v podbříšku, má zvýšenou teplotu a zrychlený tep.

Krvácení v šestinedělí by mělo být vždy důvodem pro návštěvu svého lékaře nebo porodnice, kde porod probíhal.

 

Infekce v šestinedělí

Infekce v šestinedělí, nazývané dříve „horečkou omladnic“, je souhrnný název pro řadu chorobných stavů, jejichž společným znakem je zvýšená teplota až horečka, ta je příznakem zánětlivého procesu nejen rodidel, ale i močových cest, žil, prsu, žlučových cest i celkových onemocnění, jako je chřipka, angína apod.

Původci infekce rodidel jsou mikrobi, většinou bakterie, které se vyskytují na zevních rodidlech a v pochvě. Z infikovaného ložiska se zánětlivý proces může šířit do děložní dutiny, do vejcovodů a až na pánevní pobřišnici.

Průběh infekce závisí na druhu mikroba a jeho množství, na způsobu a době vzniku infekce a na celkové obranyschopnosti organismu matky. Projevy infekce jsou místní a celkové. Každá místní infekce však může přejít v celkovou. Léčení doporučí lékař.

Infikovaná porodní poranění na hrázi, poševních stěnách a na děložním hrdle zduří, jsou překrvená, tvoří hnisavý sekret. Nakonec se i původně správně ošetřené porodní poranění špatně a dlouho hojí. Proto je tolik nezbytná zvýšená hygiena v šestinedělí a opatření proti přenosu infekce na prsy a na novorozence.

Městnání očistků může nastat, když je děloha po porodu stočena dozadu, jindy při nadměrném uzavření děložního hrdla anebo prosáknutím při zánětu děložní sliznice. Děloha bývá zvětšená, bolestivá, teplota zvýšená až na 39 °C s třesavkami, bolestmi hlavy. Prevencí toho stavu je časné vstávání po porodu. Někdy je třeba uzavřené hrdlo rozšířit, očistky vypustit a vzorek zaslat na kultivaci ke zjištění mikrobiálních druhů v děložní dutině.

Poporodní zánět děložní sliznice je nejčastější formou infekce v šestinedělí (šestinedělí se odborně nazývá puerperium). Začíná obvykle zvýšením teploty, bolestmi hlavy a v podbřišku, páchnoucími očistky. Děloha se pomalu zavinuje, je zvětšená, prosáklá a maminka má bolesti v podbřišku. Často se očistky v děloze opět městnají. Zánět mnohdy doprovází vleklé, někdy jen občasné, nepříliš intenzivní krvácení.

Každé zvýšení teploty v šestinedělí je podezřelé a vždy je třeba myslet, že se jedná o příznak zánětu. Teplota v šestinedělí by měla být vždy důvodem pro návštěvu lékaře nebo porodnice, kde porod probíhal. Zánět se neléčí obvykle operačně, ale klidem na lůžku a jsou podávána antibiotika.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Ivana Ašenbrenerová
Z připravované knihy o těhotenství a porodu

Odborný článek