Nesestouplá varlata u novorozenců

__ADV__Varlata se vyvíjejí v břišní dutině. S tím jak plod roste postupně sestupují přes tříselné kanály do šourku. Asi 2 až 4 % donošených chlapečků nemá při narození varlata umístěná v šourku, jde o takzvaný kryptorchismus.



U předčasně narozených dětí je tento nález přítomen až ve 20%, ale vzhledem k opožděnému vývoji těchto novorozenců jde v podstatě ještě o fyziologický stav. Vše doženou většinou v průběhu prvního půlroku života.



Lékaři vždy kryptorchismus bedlivě sledují. Varlatům totiž nesvědčí teplota lidského těla – 37 stupňů Celsia, proto je také příroda umístila tam kde jsou. Problémem je hlavně spermiogeneze, to znamená vývoj a dozrávání spermií. U neléčených pacientů pak (po 6. roce života) hrozí až v 30% případů sterilita - u nesestouplého jednoho varlete. Při oboustranném postižení se pak přirozeně pravděpodobnost násobí dvěma.



Vedle sterility jsou chlapci s touto vývojovou vadou i mnohem častěji postiženy karcinomem varlat. Toto nádorové onemocnění propuká u mužů asi ve 20 letech. U varlat zanechaných v břišní dutině téměř ve sto procentech případů. Rizikoví jsou i pacienti s včasně léčeným kryptorchismem.



Vzhledem k uvedeným informacím je zapotřebí varlata co nejdříve dopravit do jejich správné anatomické polohy. Pokud si tělo nedá říct samo, je potřeba nejpozději v druhém roce života dítěte začít s léčbou. Lékař může volit ze dvou metod.



Je zde možnost podávat hormonální preparáty nebo operovat. Hlavně tam, kde selže konservativní způsob léčby nebo jsou varlata od šourku příliš vzdálena a je navíc přítomná tříselná kýla, se přistupuje k operačnímu výkonu. I po úspěšné léčbě je chlapce s touto diagnózou nutné sledovat, může totiž dojít k recidivě.

 

 

zdroj: MediCentrum

Témata: