Nevýhody fytoterapie v těhotenství

Nevýhody fytoterapie v těhotenství - obrázek
Nevýhody fytoterapie v těhotenství - obrázek

Fytoterapie není samozřejmě vhodná pro řešení každého zdravotního problému. Některé diagnózy vyžadují nasazení radikálnější léčby. Doporučení fytoteraoie jako léku první volby by v těchto případech mohlo znamenat vážné ohrožení zdraví pacientky i dítěte.

Jednoznačnou nevýhodou zatím zůstává relativně málo informací o bezpečnosti užívání léčiv přírodního původu v průběhu těhotenství i laktace. Existuje řada přípravků, u nichž výrobce upozorňuje, že pro těhotné a kojící nejsou vhodné (často jen z důvodu chybějících vědecky relevantních dokladů o pravém opaku). Pro většinu odborníků, kteří s oborem gynekologie a porodnictví nemají větší zkušenosti, je tedy značně obtížné během několika minut vyhledat spolehlivé informace o bezpečnosti přípravku a řídí se tedy jen pokyny výrobce.

Dalším aspektem jsou možné interakce fytofarmak s dalšími léčivy. I když toto riziko není příliš pravděpodobné, není nemožné. Například: příjde-li těhotná žena k lékaři s kašlem a nezmíní se, že již užívá expektorační čajovou směs, je možnost, že lékař jí na základě diagnózy suchého kašle doporučí antitusikum s obsahem dextromethorfanu. Ačkoliv tato kombinace pravděpodobně plod nepoškodí, ženě nepoučené o vhodnosti úpravy časového rozvrhu dávkování také stěží s terapií kašle pomůže. Tato situace zdá se být velmi teoretická, ale studie provedená v Norsku uvádí, že nejčastější odpověď na otázku, kdo těhotným ženám přípravek doporučil, byla rodina či přátelé. Zároveň více než 75% všech odpovídajících žen uvedlo, že o užívání rostlinného přípravku, neinformovaly svého lékaře, ani nikoho ze zdravotnického personálu.

 

Mgr. Lenka Sobková  - Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství