Nevzdávejte se – i po porodu můžete vypadat skvěle

Foto: Josh Willink, Pexels
Foto: Josh Willink, Pexels

Těhotenství a náročný porod zanechává ženská těla většinou v objemnější verzi než předtím. Jen málokterá žena se s novou postavou smíří – většina z nich bojuje, aby vypadala zase jako dřív. Spolu s mateřskými povinnostmi se ale hůře hledá čas na cvičení, vaření speciálních jídel nebo odpočinek. My vám ale přinášíme několik rad, které vám pomohou se zmizením poporodních kil.

Přírůstek do rodiny způsobuje přírůstky na váze

První týdny po porodu se ženy soustředí na nového člena rodiny. I tak ale své tělo vnímají, a to většinou negativně. Těhotenství a porod zkrátka ženské tělo změní. To ale neznamená, že se nemůžete dostat zpět do původní kondice. Musíte pro to ale něco udělat. Správný denní režim, odlehčená strava a postupné cvičení po šestinedělí dokáží zázraky. Pokud ani to nepomůže, můžete si pomoci také kosmetickým zákrokem – např. šetrnou liposukcí břicha nebo odstraněním přebytečné kůže. Získáte tak rychle zpět své sebevědomí.

Při kojení zvyšte příjem kvalitních potravin

Během těhotenství přiberou ženy s původně optimální hmotností až 12 kilogramů, kterých se ne vždy dokážou zbavit. Přitom je základem kvalitní strava, dostatek spánku a pravidelné cvičení – tedy aktivity, na které po příchodu ratolesti na svět není zrovna moc času. Pokud kojíte, je důležité nehladovět a přijímat živiny ve správné skladbě, tedy mít zejména dostatek tekutin, bílkovin a vitaminů. Kalorií by měla kojící matka přijímat o trochu více, než je doporučeno pro netěhotné. Energetický příjem kojících by měl vzrůst asi o 20 % čili o 300 až 500 kcal denně.

Do jídelníčku zařaďte ryby, kvalitní rostlinné tuky (avokádo, oleje), velké množství zeleniny a přidejte také libové maso a luštěniny. Získáte tak velké množství bílkovin, vlákniny, vitaminů, kyselin i minerálních látek, které jsou nezbytné pro fungování vašeho těla i výživu kojence. Zároveň doplňujte vápník – kromě mléčných výrobků ho najdete také v máku, v oříšcích a semenech. Sacharidy k získání energie hledejte v bramborách, rýži, celozrnných produktech a ovoci. Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim – denně pijte alespoň 2 litry vody nebo neslazených čajů.

Hubněte v pomalém tempu

Hubnutí by mělo pokračovat tempem zhruba 1 kg za měsíc. Rychlejší redukce váhy není zcela bezpečná a hrozí u ní velké riziko jojo efektu. Až budete přestávat kojit, nezapomeňte snížit také příjem energeticky vydatných potravin. Kojením totiž ztrácíte část energie. Jakmile s ním skončíte, musíte buď energii navíc vydat cviky, nebo snížit svůj kalorický příjem.

Hlavní je pravidelnost a vůle

Se silnou motivací, reálným cílem a postupným hubnutím se rychle dostanete zpět do kondice. Nechte novému životnímu stylu volný průběh, odpočívejte a nestresujte se. Pokud se vám nepodaří dosáhnout štíhlé postavy vlastními silami, nebojte se říci o pomocnou ruku profesionálům. Do formy vás mohou rychle dostat fitness trenéři, dietní poradci nebo plastičtí chirurgové.