Nočník – kontroverzní téma, které rozděluje generace

Také vám vaši rodičové tvrdí, že vy jste byli už v roce bez plen? A že jste neschopná, protože vaše mrně na nočník ještě nechodí ? Pak vás uklidním. Nejste neschopná. Právě naopak. Podle názorů moderních psychologů děláte správnou věc, když na své děťátko s nácvikem hygienických návyků nespěcháte. Věřte, že ŽÁDNÝ zdravý člověk se nepočurává a nepokakává. Až přijde ten správný čas, každé dítě se naučí používat nočník nebo záchod.


A jak by tedy mělo učení na nočníček probíhat?


Optimální věk dítěte je okolo 18 měsíců (u holčiček je možno o jeden až dva měsíce dřív). Pro rychlé zvládnutí této dovednosti je potřeba určitou psychickou vyspělost, která naprosté většině mladších dětí ještě chybí. Musí dokázat rozeznat mokré od suchého. Dále musí umět ovládat svěrače, tzn. čurání nejen spustit, ale umět ho i zastavit. Schopnost ovládat svěrače vlastní vůlí získává dítě právě přibližně až od  roku a půl.

A jak je tedy možné, že dříve opravdu byly některé děti bez plen už třeba okolo jednoho roku?

Podle odborníků se u těchto dětí jednalo o reflexní vylučování. Když je maminky posadily na nočník, vyčuraly se. Šlo tedy o reflex, ne o skutečné pochopení problému. Reflex získaný často několika měsíčním nácvikem. Přitom skutečně připravené dítě se naučí vykonávat svou potřebu na nočník či záchod během několika dnů. Trvá-li mu učení déle než pár týdnů, je lepší dát mu ještě čas. Jinak zbytečně budete stresovat dítě i sebe. Vždyť každé malinké dítě si přeje dělat svým rodičům radost (bohužel nám z toho děti velice rychle vyrostou…). Kdyby rozumělo tomu, co po něm žádáte, dělalo by to. Batolátko vás zcela jistě nechce zarmucovat!


Proto při nácviku na nočník dítěti NIKDY NEVYČÍTEJTE a NENADÁVEJTE!!!!!
Nikdy neříkejte dítěti, že je smradlavé a škaredé, když ho přebalujete!!!
Nedělejte z nočníku věc morálky!!!
Můžete tak svému dítěti zadělat na psychické i zdravotní problémy, se kterými může zápasit i celý život!



Když řeknete dítěti, které ještě správně nepochopilo princip vyprazdňování na nočník, že je ošklivé a smrdí, příště může zareagovat tak, že začne stolici zadržovat. A zanedlouho má vaše batolátko zácpu „jako hrom“.
Jelikož mám sama dvouleté dítě, zúčastnila jsem se nedávno přednášky na toto téma. Přednášející psycholog nám prozradil, že mnoho jeho klientů, přicházející s různými problémy (včetně sexuálních) má ve své anamnéze „brzký nácvik na nočník“. Tyto dospělé lidi pak psychoterapeuti vrací zpět do dětství, aby je tzv. odblokovali. Takto postižení lidé často trpí přehnanou hygienou a čistotou vůbec, mají problém jít na záchod někde jinde než doma, často se stydí před jinými lidmi i jen říci, že si musí „odskočit“. Jak hodně nás, žen, trpí při cestování zácpou! A prapůvod těchto skutečností může být právě nevinně míněná věta naší maminky – „ty jsi ale škaredá – fuj, ty smrdíš…“


Proto vás prosím, mějte se svými dětmi trpělivost a dejte jim čas. Vždyť ve většině zemí světa nepředstavuje tříleté dítě s plínkou nic k pohoršování. Netrapte své děťátko jen proto, abyste nebyli poslední na pískovišti, kdo to ještě neumí. I když jednorázové pleny zatěžují rodinný rozpočet, pohoda a zdraví dětí je přece nejdůležitější !  


Lora
Témata: