Nosíte pod srdíčkem nový život?

Jaké jsou v těhotenství  jiné viditelné změny, kromě těch nejnápadnějších?

Na kůži, na břiše, ale i na obličeji se může ukládat kožní barvivo, mohou se objevit i pihy – po porodu se vše vrátí do normálu. Naopak - ženy, co mívaly potíže s pletí, zkrásní. Nikdy jsem neměla krásnější pleť - všichni tvrdili, že to je určitě chlapec - mám dcerku.

Mám zkušenost, že jsem si musela častěji mýt hlavu a nehty se mi více lámaly. Bývala jsem rychleji unavená a po obědě jsem obvykle usnula.

Velice jsem trpěla nevolností a dost jsem zhubla. Na neklidný žaludek mi pomáhalo jíst jen pár soust, zato častěji, také ráno, než jsem vstala, jsem snědla nějakou maličkost. Během dne mi pomáhala taková babská rada – cucat kostku ledu. Protože jsem měla nízký tlak, měla jsem povolenou 1 kávu denně nebo šálek pravého čaje.

Ráda jsem poslouchala hudbu a moje děťátko mělo rádo Vivaldiho Čtyři roční období. Když po narození bývala neklidná, tak při této hudbě se viditelně zklidnila. Prý miminko dokonce vnímá vůně, proto maminka nemá v té době používat silné parfémy a hlavně je neměnit.

 

Hodně jsem četla a zajímalo mě, jak se dříve rodilo.

V dávných dobách asi ženy rodily bez jakékoliv pomoci, a tak sebemenší komplikace zřejmě vedla ke smutnému konci, vyplývá to z kosterních nálezů. 
Později  rodičkám začaly pomáhat ženy, které měly za sebou několik porodů. Zkušené ženy si později na porodech založily živnost.
S mnohými porody současně probíhaly náboženské ceremoniály, kdy se uctívaly bohyně, ochránkyně rodiček.

 

Ve starém Egyptě to byla bohyně Isis, v antickém Řecku zase Lochia.  Ve starém Římě pomáhaly při porodu porodní báby, zvané obsterix, někde i medica. Komplikované porody už řešil chirurg.

Krokem zpět byl tmářský středověk, vývoj veškerého lékařství brzdila církev. Z náboženských důvodů u porodu nesměli pomáhat muži. Převládaly pověry a zaříkávání. Při návštěvě Louvru v Paříži nám průvodkyně říkala, že královny rodily před očima dvora a dokonce i v normálních šatech, což si naprosto nedokážu představit.

Ke změně došlo teprve v renesanci, kdy se porodní báby dokonce vzdělávaly  ve škole.

První císařský řez na živé těhotné ženě byl proveden už v roce 1540, ale běžněji se začal používat až v 19. století.
Podle  nejnovějších statistik 5–15 % těhotenství končí císařským řezem. O některém se rozhodne ještě před porodem, některé jsou jako nutnost během průběhu porodu.

 

No a nastala moje těžká hodinka, muž mě odvezl do porodnice a nezbývalo mu než sedět na lavici na chodbě a čekat – k porodu nemohl, mobily nebyly a telefon jsme také neměli.

Neexistovala žádná alternativní metoda – klystýr a hekárna a strašně osvětlený sál … brblající uklízečka ... povzbuzení pro sousedku „no tak tlačte, ať můžeme jet na chatu“ … samá pozitiva.

"Máte holčičku…," ani jsem ji neviděla. Přinesli nám děti až druhý den na krmení. „Tak maminky, šup šup“… My,  prvorodičky, jsme držely miminka jako vegetarián husí stehno, nikdo nám nevysvětlil, jak správně děťátko  přikládat k prsu, Hanka vedle se rozplakala… Jako zázrakem se objevila jedna starší sestřička a poradila nám.
Po krmení nám zase miminka odvezli. Přišly jsme o to nejcennější, co maminka a miminko spolu mohou sdílet. Dodnes to cítím jako velkou křivdu.

 

Měli jsme se poučit od svých předků i od tzv. přírodních národů. Ty svoje děti od prvního okamžiku mají pevně na svém těle, nosí je v šátcích. U nás se to odsuzovalo – prý se tím křiví páteř …kupodivu se nic takového nepotvrdilo.

Dotek s matkou zlepšuje dítěti regulaci teploty, dýchání a snižuje dokonce výskyt poruch jak dýchání, tak srdečního rytmu. U matek zvyšuje produkci mléka.

 

A ještě jednu věc dnešním maminkám závidím - vložky. Ano, ty proklínané při reklamách. Co bychom tehdy za ně daly - nemáte představu - kalhotky nesmíte mít, chodilo se to kontrolovat, a ze sterilní nádoby kleštěmi jsme vybíraly obrovské balíky buničité vaty obalené síťkou a potom takovým zvláštním pohybem něco jako svíjení se s poskokem korzovaly po chodbě a nebo stály před WC a sprchou - pro polovinu patra po dvou ! ! kusech.

Jsem moc ráda, že doba se změnila i v této oblasti. Jaké máte zkušenosti dnes?