Novorozenec

Hmotnostní úbytek

Ztráta 5–10 % porodní hmotnosti během prvních tří dnů života je považována za normální a je běžná u většiny novorozenců. Hmotnostní úbytek je způsoben odchodem smolky, moči, ztrátou mázku, zaschnutím pupečního pahýlu, ale hlavně ztrátou tělesné vody. Se změnami ve složení a obsahu vody ve tkáních dítěte jde obvykle ruku v ruce zvyšování množství matkou vytvořeného a vypitého mléka. Pokud budeme v tomto kritickém období podávat novorozenci čaj nebo jej dokrmíme umělým mlékem, možná sice zmírníme hmotnostní úbytek, ale dítě ztratí pocit hladu, nebude mít zájem sát z prsu, a nebude tedy dostatečně stimulovat prsní žlázy k tvorbě mléka. 


Ošetřování pupeční jizvy

Pupeční pahýl, ošetřený po porodu svorkou, nebo tkanicí rychle zasychá a před propuštěním z porodnice je možné jej bezbolestně odstranit. Dítě se ale může propustit z porodnice i s pupečním pahýlem.Ten pak samovolně doma odpadne.

Ošetřování jizvy po pupečním pahýlu je jednoduché a  spočívá v šetrném čištění  dezinfekčním prostředkem (obvykle lihem) jednou denně po koupání. Při koupání se v prvních dnech doporučuje nezahojenou jizvu nevystavovat příliš vlivům vody, tak aby se mohla snadno a rychle hojit. Pupeční jizva, dokud se nezahojí, je  totiž stále možnou branou vstupu infekce. V prvních několika dnech po porodu může dojít k malému zarudnutí nebo vlhnutí okolí pupeční jizvy. Při správném ošetřování jde v naprosté většině případů o reakci okolní tkáně na hojení. Občasné drobné krvácení z jizvy, které se samo zastaví rovněž není neobvyklé. Hojení jizvy pak ale většinou trvá déle. 


Screeningová vyšetření v porodnici

Jsou vyšetření z malého vzorku  kapilární krve novorozence k odhalení některých vzácnějších nemocí, které by při pozdějším rozpoznání mohly způsobit trvalé postižení vývoje dítěte, jeho schopností  a dovedností. Jsou to vyhledávací vyšetření prováděná u všech narozených dětí.V případě positivního výsledku je pak dítě  vyšetřováno zevrubněji.

Kapilární krev se obvykle odebírá z patičky dítěte. Odhalit se tak dá porucha funkce štítné žlázy, dále onemocnění na podkladě vrozené vady látkové přeměny ( fenylketonurie) a nově se zavádí i další vyšetření  jako je například porucha hormonů nadledvin ( adrenální hyperplazie).

Mezi screeningová vyšetření na porodnici patří také vyšetření oční čočky, pomocí kterého lze vyloučit její vrozený zákal. V posledních letech se rozšířilo i včasné vyšetření ledvin a kyčlí novorozenců ultrazvukem


Vyšetření kyčlí

Většinou ještě v porodnici, nebo v prvních 14 dnech po propuštění vyšetřuje novorozence specialista ortoped. Hodnotí postavení stehenní kosti v kyčelním kloubu a utváření jamky kyčelního kloubu. Posoudí také postavení nožičky v kotníku, které může být odchylné vlivem polohy nožiček plodu v děloze. Součástí ortopedického vyšetření je i ultrazvuk kyčlí, který by měl být proveden v prvních 3 týdnech věku dítěte. 


MUDr. Martin Gregora

Z  Knihy o těhotenství @ porodu