Novorozenec očima dětského gynekologa

Novorozené děvčátko očima dětského gynekologa


Pro každou maminku je narozená dcera tou nejkrásnější holčičkou na světě. Pojďme si ji společně prohlédnout a vysvětlit si změny, ke kterým bude na jejím tělíčku v příštích týdnech docházet.

Zdravá novorozená dívenka má již vytvořeny všechny  pohlavní orgány.  Jejich rozvoj a funkce závisí na přítomnosti ženských pohlavních hormonů – estrogenů v krvi.

I v novorozeneckém období se  vliv těchto hormonů krátce uplatňuje, protože  se do jejího těla dostávají již dlouho před porodem přes pupečníkovou šňůru. Během následujících asi

6 až 8 týdnů se pohlavní hormony z tělíčka dívenky vyloučí a změny jimi způsobené postupně vymizí.

Prsní žlázky jsou zduřelé a  výjimečně z nich může odtékat i mléčně zbarvený sekret – naše babičky mu říkaly „ čarodějnické mléko.“ Prsní žlázky nemačkáme, abychom je nezhmoždili, nedráždili k další produkci sekretu a uchránili je před přenosem infekce, na kterou jsou prsy velmi citlivé.

Zevní rodidla dívenky mají prosáklé a zduřelé malé stydké pysky a panenskou blánu.Tyto jakoby vystupují před velké stydké pysky a činí dojem, že se do krajiny zevních rodidel ani nevejdou. Prosáklé a zvětšené panenské bláně se proto také říká „ zrcadlo estrogenů.“

Skrz ni může z pochvy odcházet hlenovitý sekret, jež může být přechodně zbarven i krví. Sekret, který vidíme, je jasnou známkou správného vývoje vývodných pohlavních cest, především jejich průchodnosti. Je projevem poklesu hladiny pohlavních hormonů v organismu dívky. Důsledkem  toho je odlučování povrchových buněk a vyměšování hlenu ze žlázek děložní a poševní sliznice, u 5% holčiček se objeví i krvácení z děložky.

Po novorozeneckém období přichází dětské klidové období trvající až do puberty. Hormony jsou již z krve vyloučeny a žádné další se netvoří. Proto i tkáně jimi ovlivňované jsou ve stadiu funkčního klidu. Prsní krajina je stejná u dívek i chlapců. Zevní rodidla nejsou prosáklá, malé stydké pysky a panenská blána jsou jemné útvary skryté zraku za velkými stydkými pysky. Chybí ochlupení, děložka měří asi 2cm, vaječníky jsou jako fazolky a neprodukují žádné hormony.

V novorozeneckém i dětském období, tak jako později i  v celém životě ženy, je významná správná péče o zevní rodidla. Dobře prováděnou hygienou předcházíme i možným onemocněním jako jsou slepování až srůstání okrajů sliznice vchodu poševního či malých stydkých pysků (odborně se nazývá synechie vulvy ), nebo zánětu zevních rodidel a pochvy, jejichž léčba není příjemná pro dítě ani pro rodiče.

Při koupeli každý den šetrně oddalujeme od sebe stydké pysky a očistíme oblast poševního vchodu, a to nejlépe rukou ( jednak v žínce nemáme cit a jednak pokud ji denně nevyváříme, je plná mikrobů ). K  umytí zbytků moče, stolice a výměšků žlázek poševního vchodu používáme dětské neparfémované mýdlo a oplachujeme je proudící teplou vodou. Takovýmto postupem dívce nemůžeme ublížit, naopak ji odmalička učíme správné technice hygieny.

Volíme pleny, které dívence vyhovují, nedráždí oblast zevních rodidel a ve vhodném časovém intervalu je měníme. Po stolici otíráme zevní rodidla vždy zepředu dozadu, tj. směrem od ústí močové trubice ke konečníku jedním tahem. Pro případ opakujícího se očištění používáme nový ubrousek. Významně můžeme ovlivnit co nejmenší kontakt zevních rodidel s chemikáliemi vhodným pracím práškem určeným pro děti, dále dostatečným mácháním prádla v automatické pračce (přidáváním máchacího programu) a samozřejmostí je používání kvalitního dětského prádla z bavlny.

Tak zajistíte děvčátku správnou péči o zevní rodidla beze strachu, že byste jí mohla ublížit. 


MUDr. Jana Skřenková

Z  Knihy o těhotenství @ porodu