Novorozenecká žloutenka

Novorozenecká žloutenka

Novorozenecká žloutenka vzniká rozpadem červených krvinek, odborně erytrocytů, dítěte, ze kterých se uvolňuje krevní barvivo, odborně hemoglobin. Objevuje se kolem třetího až čtvrtého dne u více než poloviny všech novorozenců.

Novorozenec má totiž ještě z nitroděložního života nadbytek krvinek a jejich doba přežívání je ale kratší než u dospělého A tudíž je v krvi novorozence přechodně vysoká hladina rozpadových látek. O jejich vyloučení z těla se starají játra, odtud se pak rozpadové produkty odvádějí žlučí dále do střeva a pak formou stolice z těla ven. Protože ale potřeba odstranit rozpadlé červené krvinky a zejména jejich barvivo je vyšší než  „čistící“ schopnost organizmu, tak se rozpadové produkty krevního barviva, zejména látka, kterou nazýváme bilirubin, ukládají ve tkáních – jako například v kůži, a zabarvují je do žluta. Novorozenecká žloutenka u prospívajícího zdravého dítěte obvykle sama odezní do několika dní po porodu..

Prevenci novorozenecké žloutenky je časté a neomezované kojení. Kojený novorozenec se   rychle zbavuje smolky, tmavé vazké stolice obsahující mimo jiné zbytky buněk ze spolykané plodové vody v průběhu těhotenství. Smolka obsahuje ve velkém množství  bilirubin. Tím, že se vyloučí z těla, bilirubin se nedostane zpět do krve. 


Některé stavy mohou  komplikovat porod a první  dny života novorozence. Patří sem nízká porodní hmotnost, nezralost, infekce, nedostatek kyslíku pro plod před nebo během porodu,  rozdílnost krevních skupin či podskupin a tzv. Rh-faktoru matky a dítěte. Právě uvedené faktory jsou pravidelně nebo velmi často provázeny novorozeneckou žloutenkou. V těchto případech se žloutenka objevuje dříve, již v prvním dnu po porodu, nebo trvá déle, než u zdravého dítěte. Neustupující žloutenka může být také  příznakem vrozených  vad trávicího systému, jako jsou například poruchy vývoje žlučových cest, poruchy funkce jater a jejich enzymů,vrozených vad látkové přeměny ( metabolické vady), či nedostatečné funkce štítné žlázy. 


Jestliže hladina bilirubinu, rozpadové látky z červených krvinek dosáhne určité hladiny, přistupuje se k léčbě novorozenecké žloutenky.Vyšší hladiny bilirubinu v krvi totiž mohou vést k poškození mozkových buněk dítěte a poruše jeho zdárného vývoje.

Prvním stupněm léčení novorozenecké žloutenky je obvykle léčba modrým světlem (fototerapie), které  bilirubin rozkládá na netoxický, ve vodě rozpustný produkt, který se snáze vylučuje žlučí a močí. Tím se žloutenka zmenší. Vysoké hladiny bilirubinu způsobené konfliktem krevních skupin a podskupin, či Rh faktoru matky a dítěte se někdy musí řešit tzv. výměnnou krevní transfuzí. V případě novorozenecké žloutenky provázející infekci, vrozené vady apod. je základem léčby odstranění vyvolávající příčiny, tedy léčba infekce nebo řešení  vrozené vady.


MUDr. Martin Gregora

Z  Knihy o těhotenství @ porodu