Novorozenecké reflexy

Miminko, když se narodí, je naprosto bezbranné a odkázané na naši pomoc a péči. Bez ní by nemohlo přežít. Přesto ale novorozeně není jenom apatickým uzlíčkem. To můžeme pozorovat již v jeho chování. Jeho nejčastějším projevem je pláč, kterým si vynucuje zajištění základních potřeb – potravy, čistoty, tepla a stimulace ochrany.

Každý novorozenec je také vybaven reflexy.

Hledací a sací reflex

Je spojený s potravou. Dotknete-li se tváře novorozence, otočí se otevřenou pusinkou na stranu doteku. Vložením prstu, prsní bradavky nebo dudlíku do úst dítěte vyvoláte sání.

Úchopový reflex

Dotknete-li se dlaně miminka prstem, otočí se jeho ruka kolem prstu. Uchopení je překvapivě silné a dítě se dokáže na prstech udržet. Tato schopnost, která se brzy ztrácí, je pravděpodobně pozůstatkem z našeho vývoje v minulosti.

Morův (“trhavý“) reflex

Jestliže se dítě lekne, prudce zareaguje. Rozhodí paže do stran, jako by hledalo oporu, ruce má při tom široce rozevřené, a hlavou trhne vzad. Tento reflex někdy ukazuje, že s novorozencem manipulujete nesprávných způsobem.

Všechny reflexy jsou postupně vystřídány volně řízenými pohyby a činnostmi spolu s tím, jak vyspívá svalová a nervová soustava dítěte. Chování dítěte se postupně začíná řídit určitými vzorci a z dítěte se stává jedinec, jehož chování lze lépe předvídat.

Měli bychom se starat o vhodnou stimulaci svého dítěte. Časté mluvení, zpívání, chování mu jenom prospívá. Rovněž bychom neměli zanedbávat zrakové vjemy. Miminko rádo pozoruje barevné předměty, a tak můžeme do jeho blízkosti rozvěsit různé hračky, obrázky nebo abstraktní vzory.

Novorozenému děťátku také prospívá tělesný kontakt s rodiči. Je vhodné jej nosit v šátku na těle. Miminko je zvyklé na hluky a pocit tepů srdce i pohyb při chůzi. Pokud mu tento kontakt dopřejete, bude vaše děťátko méně mrzuté a plačtivé.

Těsný fyzický kontakt pomáhá posilovat citovou vazbu mezi dítětem a jeho rodiči.    

S pomocí Dr. Bernarda Valmana sepsala