O prospěšnosti kojení

Většina maminek, které své dítě kojily, označuje tuto dobu za nejkrásnější období svého života. Kojená strava je pro dítě ta nejlepší a nejvhodnější a navíc při ní vzniká velmi silné citové pouto mezi matkou a dítětem.

Mateřské mléko obsahuje látky, které pomáhají dítě chránit před onemocněním do doby, než se plně vyvine jeho imunitní systém a také před alergiemi.

Matka i dítě se ale správnou techniku kojení musí nejdříve naučit a k tomu je mnohdy potřeba velká dávka trpělivosti. Pokud oba dva překonají prvotní obtíže, mohou se těšit na další měsíce úspěšného a oboustranně příjemného kojení.

Miminko je potřeba kojit kdykoli má hlad. Časté přikládání dítěte k prsu stimuluje tvorbu mléka a postupně se ho tvoří stále víc a víc.

V prvních týdnech je kojení časově velmi náročné, protože dítě jí častěji. Postupně se ale interval mezi jednotlivými dávkami prodlužuje.

Mléko z prsu není během jednoho kojení stejné – na začátku pije dítě mléko s vyšším obsahem vody, kterým utiší žízeň a poté přejde na mléko kaloricky vyšší, které je zasytí. Proto je důležité, aby děťátko při každém kojení pilo alespoň 10 – 15 minut.

Aby se mamince tvořilo dostatečné množství kvalitního mléka, je nutné, aby dodržovala zásady správné životosprávy a jedla dostatečné množství pestré stravy a nezanedbávala pitný režim. Velkou výhodou kojení je také fakt, že mléko je stále po ruce a tak je například cestování o mnoho snadnější.

Zdroj: Velká kniha o matce a dítěti

Autor: Elizabeth Fenwicková  

   

Témata: