Období výletů je tady

Období výletů je tady - obrázek
Období výletů je tady - obrázek

Ty letošní si užijete mnohem víc, s šikovnou aplikací Vlakem na výlet

Najdete v ní přes 600 rozplánovaných výletů po naší vlasti – od těch nejznámějších destinací až po místa, o kterých jste nikdy neslyšeli. Přesto stojí za návštěvu. A hlavně, ke všem z nich vás doveze vlak. Stačí si jenom vybrat a vyrazit na romantickou cestu plnou zážitků, objevování a zábavy.

Výlety jsou nejen skvělým způsobem, jak trávit volný čas, ale i příležitostí k získávání společných rodinných zážitků. A když na ně vyrazíte vlakem, jako byste se sami vrátili zpátky do dětství. Obliba tohoto romantického způsobu cestování nejen znovu roste, ale České dráhy hledají i nové způsoby, jak cestujícím výlety ještě více zpříjemnit. Proto vznikla mobilní aplikace a webový portál Vlakem na výlet.

Ať už se nám to líbí, nebo ne, k dnešnímu dětství patří i elektronická zábava. A pokud třeba sbíráte kešky, dobře víte, že pro děti je kombinace výletu a využití mobilní aplikace mnohem lákavější a zábavnější. Některé z 600 výletů v aplikaci jsou proto zaměřené přímo na malé výletníky a vy s nimi můžete během cesty plnit různé úkoly, řešit hádanky a dozvídat se hravé příběhy o historii místa, na které jste se vypravili.

Dobrý výlet potřebuje dvě věci – plán a zážitky

Výhled z oken domova je pořád stejný, chtělo by to nějaký výlet – myšlenka, která často ztroskotá na útesu, který tvoří málo a nebo naopak moc možností, kam vyrazit. Pokud si ale do mobilu zdarma stáhnete aplikaci Vlakem na výlet, snadno si vyberete buď podle mapy, nebo podle jednoduchých kritérií. Třeba podle toho, jaký jste typ cestovatele – Rodina, Parta, Labužník, Vlakofanda, Turisté či Cyklisté? Pro každého tu najdete vhodný výlet. Kategorii Labužníci tvoří gastronomické tipy Lukáše Hejlíka, autora populární Gastromapy – můžete si tu i vybrat restauraci podle toho, jestli je hned u nádraží, nebo vás k ní čeká procházka. Vlakofandy zase potěší, že je aplikace místem s kompletní nabídkou akcí a míst pro fanoušky vlaků – najdou tu muzea, železniční zajímavosti, romantické tratě i nostalgické jízdy.

U každého z výletů se také dozvíte, kolik vás od cíle dělí kilometrů, jaká je fyzická náročnost výletu a časový odhad, kolik nachodíte kilometrů a také kolik za splnění výletu získáte bodů. Ty dostanete za nejen zakoupení jízdenek, ale i za prošlé dílčí cíle a za soutěžní úkoly spojené s výletem. Co s body můžete dělat? Vyměníte je za slevy. Jízdenky na některý z dalších výletů pak můžete mít úplně zadarmo.

Součástí jednotlivých výletů je i přehledně a příjemně zpracovaný plán cesty s fotografiemi, vzdálenostmi a stručným popisem jednotlivých zastávek, který vás vede přes zajímavá místa a památky doslova od nádraží k nádraží.

Milovníky statistik zase uspokojí výletnický přehled, který mají díky aplikaci k dispozici – můžou tak sledovat narůstající počty absolvovaných výletů či ušlých kilometrů a dívat se, jak se zaplňuje mapa České republiky místy, která už zvládli zažít na vlastní kůži.

 Vypravte se třeba z Telče na hrad Rotštejn

Pokud si zvolíte některý z interaktivních výletů pro dospělé nebo hravých pro děti, máte postaráno o promyšlenou objevitelskou kombinaci plnou zážitků a zábavy. Třeba na cestě z Telče na hrad Rotštejn na vás čekají nejen hlavní architektonické krásy města, ale projdete se i krajinou lesů a rybníků, prohlédnete si parní mlýn, jeskyni Peklo a hrad Rotštejn a výlet zakončíte v železničním muzeu v Hodicích.

Průvodce si můžete z aplikace stáhnout i pro off-line využití a jakmile dorazíte na začátek trasy, spustíte ho a rovnou se vydáte na první stanoviště z plánu. Tam už na vás čekají příběhy místa, otázky a soutěže. A také zážitky, které bude mít díky takovým výletům celá rodina o něco hlubší a trvalejší.

S Vlakem na výlet navíc platí, že i cesta je cíl. Samotná jízda vlakem je totiž nedílnou součástí dobrodružného výletu. A nemusíte vyrážet daleko. Často pořádně neznáme ani své okolí – místa vzdálená jen několik stanic vlakem. Stejně blízko to je i k příštím společným vzpomínkám.