Očkování škodí?

V dnešní době se stále více diskutuje o tom, zda má cenu očkovat proti nemocím, které se u nás nevyskytují, zda očkování není škodlivé a nepůsobí negativně na rozvíjející se imunitní systém. Odborníci tyto diskuse sledují se zděšením.

Rodiče by se neměli nechat odradit nezodpovědnými výzvami a měli by dbát na to, aby jejich děti absolvovaly všechna pravidelná očkování obsažená v očkovacím kalendáři. Navíc je velmi vhodné poskytnout dětem doporučená očkování. Bránit očkování svých dětí je totéž, jako zanedbávat jejich péči nebo vědomě poškozovat jejich zdraví.

Před zavedením povinného očkování umíraly v České republice tisíce dětí na infekční onemocnění a mnoho dalších trpělo jejich následky (záněty mozkových blan nebo slinivky v důsledku příušnic u dětí, postižení plodů v důsledku zarděnek, smrtící komplikace s krvácením do plic v důsledku spalniček a tak dále).

Kdo viděl dítě dusící se v záchvatech dávivého kašle, ten o významu očkování zcela jistě nepochybuje. Tuto "příležitost" měla řada rodičů v Anglii, kde v důsledku nízké proočkovanosti dětí propukla před několika lety epidemie dávivého kašle. V Rusku probíhá epidemie záškrtu už od počátku devadesátých let. Díky vysoké migraci obyvatel ze zemí s výskytem infekčních nemocí do Evropy význam očkování stále stoupá. Dalším důvodem pro očkování je i zvyšující se odolnost některých bakterií proti antibiotikům, která se tak stávají neúčinnými. Proto prevence očkováním může být v blízké budoucnosti u řady infekčních onemocnění jediným možným řešením.   

 

 

zdroj: Ockovani.com