Od 8. měsíce až do porodu

8. měsíc

Cítíte se být těžká. Dítě vás nyní uvnitř břicha hodně tlačí a způsobuje vám potíže, zejména časté nucení na moč a mírnou dušnost. Vaše břicho se stále více napíná. Ale ani vašemu dítěti není lehko. Zaujímá polohu „skrčence“, nemá již v děloze moc místa. Mohou Vás překvapit občasné stahy dělohy, které můžete cítit jako napětí, někdy dokonce jako mírnou bolest. Vaše pánev se začíná pomalu rozšiřovat, jde o přípravu na průchod vašeho dítěte během porodu. Provádějte cviky již pro III. trimestr těhotenství, zejména pro posilování pánevního dna. Během dne co nejvíce odpočívejte, a pokud možno s podloženýma nohama. Je vhodné zvýšit každodenní příjem vápníku, je v přirozené formě v mléce a v sýrech.

 

„ Drobné obtíže“

 

Bolesti v podbřišku
Vedle svíravých pocitů v prvních měsících těhotenství trpí 50 % žen od 5. měsíce bolestmi v podbřišku, v tříslech nebo v bedrech a v kříži.

Co doporučí lékař
Vitaminy a léky uvolňující svaly.

Jak si mohu pomoci sama
Odpočinek je jediné, co vám může pomoci. Poraďte se s lékařem, abyste si ověřila, že se nejedná o předčasné děložní stahy.

 

Svědění
Je časté na konci těhotenství a má různou intenzitu. Jeho příčinou může být změněná funkce jater.

Co doporučí lékař
Vyšetření jater, aby vyloučil jejich onemocnění, antihistaminika.

Jak si mohu pomoci sama
Vyhýbejte se kosmetickým přípravkům vyvolávajícím alergii (parfémy, deodoranty). Používejte jemné dětské mýdlo. V oblékání dávejte přednost bavlně.

 

9. měsíc

V poradně pro těhotné vám porodní asistentka vystavila veškerou dokumentaci pro nástup na „mateřskou dovolenou“. Býváte více unavená a velmi pravděpodobně se již těšíte na konec vašeho těhotenství. Možná jste i nevyspalá, v tomto období jsou totiž poruchy spánku poměrně běžné. Bříško je značně velké a změnilo rozložení váhy vašeho těla. Častěji močíte, protože hlavička dítěte tlačí na močový měchýř. Pokuste se psychicky rozptýlit. Pokud máte internet, můžete váš stav probírat s jinými maminkami na webových stránkách, nebo přímo v internetové poradně pro těhotné. Pomalu si připravte své věci do porodnice, věci pro miminko ... a je načase přemýšlet o malých úpravách bytu, zejména umístění vaničky v koupelně, dětské postýlky nebo kolébky apod.
V tomto období je váš váhový přírůstek již velmi malý.

 

„ Drobné obtíže“

Křeče
Křeče v lýtkách a chodidlech vás dokonce i v noci budí.

Co doporučí lékař
Hořčík a vitamín B6.

 

Jak si mohu pomoci samaMasírujte si lýtko zdola nahoru a přitahujte chodidlo vzhůru, při spaní si podložte nohy.

 

 

 

 

Bolesti rodidel
Bolesti rodidel ve III. trimestru těhotenství způsobuje vliv hormonů na spojení pánevních kostí.

Co doporučí lékař
Vitaminy skupiny B někdy pomohou.

 

Jak si mohu pomoci samaVyužijte sebemenší možnosti k odpočinku.

 

 

Konec těhotenství

Jste velmi neohrabaná a s úlevou očekáváte okamžik porodu. Není divu. Děloha zvětšila svou hmotnost 10krát a svůj objem 500krát. Z miniaturního vajíčka a spermie vyrostlo velké dítě. V počátečním stadiu, shluk buněk, blastocysta, vážil jen asi 4 tisíciny miligramu, nyní váží plod průměrně 3 500 g, tedy miliardkrát více! Váš celkový váhový přírůstek během těhotenství by měl být okolo 12 kg. Z toho 9 % tvoří placenta, 38 % dítě, 22 % vaše zmožená krev, 11 % plodová voda a 20 % činí váhový přírůstek dělohy, nohou a prsou.

Pro konec těhotenství je typická nervozita vaše i vašeho okolí. Stále dotazy a „zaručená péče a dobré rady“ vás nemohou nechat klidnou. Nikdo neví, kdy nastane rozhodující den a hodina porodu, zůstáváte v nejistotě, jak bude porod probíhat. Přitom termín porodu je dlouhý měsíc. Nikoliv vypočítaný den, ale +-2 týdny od určeného data. Tato předporodní nervozita je zcela běžná a dokonce prospěšná. Organizmus se pomocí složitých reakcí připravuje na zvládnutí konce těhotenství. Určitá nejistota a obavy způsobují ve vašem orranismu tvorbu mnoha látek, které dokonce pomohou, aby vás porod tolik nebolel a abyste na eventuální přechodné útrapy rychle zapomněla.

Pokud to váš stav jen trochu dovolí, navštivte ještě divadlo nebo kino. Ale volte spíše „lehká“ představení a takové kulturní stánky, kde je příjemné sezení, čistý vzduch a příjemné prostředí. Pokud možno vybírejte úplný kraj řady. Choďte již nyní zásadně s doprovodem. Váš partner by měl počítat s tím, že vám přestane být dobře, nebo že vás věc prostě přestane bavit a že i předčasně místo opustíte.

 

„ Drobné obtíže“

Hemoroidy
Jedná se o rozšířené žíly v oblasti konečníku. Často se tak stává ke konci těhotenství. Vyvolávají svědění a někdy i bolestivost. Obvykle po porodu samovolně zmizí.

Co doporučí lékař
Protizánětlivé a znecitlivující masti a v případě zhoršení léky posilující stěnu cévy.

Jak si mohu pomoci sama
Snažte se předejít zácpě a vyhýbejte se příliš kořeněným pokrmům.

 

Nespavost
Ke konci těhotenství budete možná trpět nespavostí. Děťátko se hodně hýbe, probouzejí vás bolesti a křeče.

Co doporučí lékař
V případě závažnější nespavosti slabý uspávací prostředek.

Jak si mohu pomoci sama
Večer jezte málo, vyhýbejte se nápojům a přípravkům, které mají povzbuzující účinky. Pomohou Vám usnout bylinné čaje. Snažte se o relaxaci. Spěte na tvrdé podložce.

Z Knihy o matce a dítěti, která vyjde v tomto roce.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.