Od nového roku se budou malé děti očkovat jinak

__ADV__Dítěti, které bude mít v rodném listě rok narození 2007 a vyšší, bude stát hradit očkování hexavakcínou. Ta chrání proti šesti nemocem najednou a je pro dítě šetrnější. Oproti dosavadní praxi se ušetří sedm vpichů.

Děti, které se narodily koncem loňského roku a první injekci měly dostat až v letošním roce, budou očkovány postaru. Rodičům, kteří se rozhodnou zaplatit svému potomkovi hexavakcínu, stát pak poslední dávku uhradí. Stejně tak i těm, kteří se pro ni rozhodli v  roce 2006 a poslední dávka na jejich syna či dceru teprve čeká. Hexavakcína vyjde rodiče na zhruba 7000 korun.



Hexavakcína má méně nežádoucích účinků

Odborné společnosti tuto změnu přivítaly. "Hexavakcína vyžaduje méně vpichů, obsahuje novější látky s méně nežádoucími účinky a naše zkušenosti s jejím používáním jsou velmi dobré," komentovala změnu již dříve předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

Lékaři ji dětem podávají ve čtyřech dávkách. Poprvé asi v 13. týdnu od narození - po odeznění případné reakce na očkování proti tuberkulóze. Druhou jim píchnou asi o měsíc později, za další měsíc až dva by měla navazovat další dávka. Čtvrtou děti dostanou nejpozději v roce a půl. Pokud nebude možné z důvodu zdravotního stavu dítěte dodržet tento kalendář, rozhodne o dalším postupu pediatr, který o dítě pečuje.

Do nového očkovacího kalendáře také tento  rok přibude přeočkování proti černému kašli a u náchylných dětí i vakcína proti pneumokokovým infekcím.  

zdroj: ČTK