Odborníci z Brna vytvořili novou pomůcku pro autistické děti

Odborníci z Brna vytvořili novou pomůcku pro autistické děti - obrázek
Odborníci z Brna vytvořili novou pomůcku pro autistické děti - obrázek

Odborníci z Masarykovy univerzity vytvořili novou pomůcku pro autistické děti. Software má podobu interaktivních počítačových her a je určený k využití v rodinách i ve školách. Novinku byla představena v minulém týdnu i novinářům.

Děti s poruchou autistického spektra mají v závislosti na vážnosti onemocnění problémy se sociálním vnímáním a interakcí s druhými lidmi. V praxi to znamená, že například nedokážou opětovat city rodičů. Hraním speciálních her si ale takové chování a přístup k lidem mohou začít snáze osvojovat, což by mělo výrazně zvýšit kvalitu života dětí i jejich blízkých.

Nově vyvinutý software s názvem Newron je aplikace složená ze sady interaktivních her. „Jejich prostřednictvím lze působit na sociální vnímání a sociální interakce. Díky hraní pak lze i cíleněji aktivovat psychomotorické či rozhodovací funkce a rovněž optimalizovat využívání moderních informačních technologií ve prospěch osobního rozvoje dětí a dospívajících,“ uvedl vedoucí Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Pavel Humpolíček.

Psychologové ve spolupráci s informatiky vyvinuli zatím 15 her, které vypadají na první pohled o něco jednodušeji než běžné hry pro děti. Jsou postaveny tak, aby se zamezilo případnému vzniku závislosti. Software funguje na běžných počítačích, ale primárně je určen pro užívání spolu s pohybovým senzorem Kinect, případně zařízením typu tablet. Veškeré potřebné vybavení získávají začleněná pracoviště i rodiny zdarma. Zatím software využívá 12 rodin a tři instituce. 

Autismus je komplexní, závažná a biologicky založená porucha vývoje mozku. Projevuje se sociálním deficitem a abnormalitami v mezilidské komunikaci. Porucha způsobuje těžké postižení celého spektra psychických a emočních funkcí jedince hlavně v sociální oblasti. Například klinika dětské neurologie Fakultní nemocnice Brno má dosud v registru 760 dětí, u kterých lékaři diagnostikovali autismus.

 

zdroj: ČTK