Odlišnosti v očkování dětí v Evropě a u nás - 4. část

__ADV__Plané neštovice a očkování proti nim

Plané neštovice patři k běžným onemocněním dětského věku. Nemoc je spojena s charakteristickou vyrážkou, podle které ji  většina zkušenějších rodičů správně diagnostikuje a do ordinace dětského lékaře nebo na pohotovost přichází již jen kvůli potvrzení  svého podezření a pro doporučení léčby. Původcem onemocnění jsou viry,vstejné jako ty,vkteré  způsobují  pásový opar. Nakažlivost planými neštovicemi je velká a  většina dětí tuto nemoc prodělá do 10 let věku. Nejvíce nemocných bývá  v zimě a brzy na jaře  ve dvou až čtyřletých cyklech. Doba od nákazy do prvních příznaků je dlouhá a trvá 1-4 týdny. Onemocnění je spojeno se vzestupem teploty a výsevem  vyrážky na hrudi, na hlavě a ve vlasaté části hlavy.Vyrážka se rychle rozšiřuje po celém těle a  již během několika dnů jsou na těle nemocného patrna všechna stádia vyrážky. Červené pupeny připomínající kousnutí hmyzem se přeměňují v puchýřky, které praskají  a zasychají krustou. Výsev puchýřků bývá i v ústech, na šourku a přirození u chlapců a na stydkých pyscích a sliznici vagíny u dívek, na sliznici horních cest dýchacích, na očních víčkách, na sliznici konečníku. Dítě by se po dobu výsevu, který trvá kolem 1 týdne nemělo koupat ve vaně aby nedošlo k druhotné infekci prasklých puchýřů. Provádí se jen nezbytná hygiena tak aby se kůže dlouho nevystavovala vodě. Onemocnění probíhá většinou bez komplikací. Léčba spočívá  v podávání tekutého pudru, genciánové violeti nebo speciálních gelů na místa s vyrážkou. Cílem je zmírnit svědění, zabránit škrabání kůže a tím i snížit riziko druhotné infekce a zlepšit zasychání prasklých puchýřů a jejich hojení. Součástí léčby je podávání antipyretik (paracetamol, ibuprofen) při horečce. Závažnější průběh může nastat  u dětí s poruchou obranyschopnosti. Ke komplikacím patří  zápal plic nebo zánět mozkových blan. Onemocní-li  planými neštovicemi těhotná žena  těsně před porodem nebo po porodu, vzniká vysoké riziko vážného onemocnění plodu a novorozence se musí intenzivně léčit léky zastavujícími aktivitu viru.

Po uzdravení nemocného  planými neštovicemi přetrvává  virus, který je způsobil  v těle, v zakončení mozkových a míšních nervů. Z různých důvodů může v pozdější době dojít k jeho reaktivaci.Virus se potom šíří podél nervových vláken  do okrsků kůže a zde způsobuje ohraničenou vyrážku podobnou planým neštovicím - pásový opar. Onemocnění je typické pro dospělé starší 50 let, ale může vypuknout při fyzickém vyčerpání organizmu, při oslabení obranyschopnosti, nebo jako komplikace  léčby  závažných onemocnění i v mnohem mladším věku. Pásový opar je spojen s velkou bolestivostí v místě vyrážky a průběhu  nervu.

Očkování proti planým neštovicím

Proti planým neštovicím se v evropských zemích běžně neočkuje. Některé země uvažují  o zavedení očkování  proti tomuto onemocnění do schématu pravidelných vakcinací malých dětí.

Současná vakcína  je určena pro očkování dětí starších 1 roku a dospělých osob, které jsou vnímavé vůči planým neštovicím a u nichž je vysoké riziko nákazy.  Očkování chrání dlouhodobě  a chrání i vůči vzniku pásového oparu.

Nežádoucí reakce po očkování proti planým neštovicím

Nežádoucí reakce jsou obdobné jako u jiných očkování. Může dojít k přechodnému otoku a bolestivosti v místě vpichu, k vyrážce, svědění, zatvrdnutí , občas i k zduření mízních uzlin Reakce odeznívá do 2 dnů a je častější u dospělých než u dětí.Výjimečně po očkování dochází k vzestupu teploty a horečce, vzácněji s křečemi. Léčebně se podává paracetamol, nebo ibuprofen na zmírnění horečky. Velmi vzácně se může objevit místně vyrážka  podobná planým neštovicím.

 

Z připravované knihy "Očkování a infekční nemoci u dětí", Grada 2005.

 

 

 

MUDr. Martin Gregora, dětský lékař