Operace bez srůstů a s minimální jizvou? Ano a stačí málo!

Operace bez srůstů a s minimální jizvou? Ano a stačí málo! - obrázek
Operace bez srůstů a s minimální jizvou? Ano a stačí málo! - obrázek

Jak předejít srůstům a minimalizovat jizvu ještě před plánovaným gynekologickým zákrokem či porodem císařským řezem?

Poporodní jizva, ale i jizva po jakémkoliv chirurgickém zákroku, je obavou většiny žen, které musí něco podobného absolvovat. S následným pooperačním hojením operačního pole je pak spojeno i další riziko, a tím jsou srůsty. Ty se objevují u 60-90% žen, jež musely podstoupit větší gynekologický zákrok. Důvodů proč k těmto komplikacím může dojít je nepočítaně. Počínaje individuálními dispozicemi k hojení ran obecně, zánětlivou reakcí na prodělaný výkon, oslabenou imunitou, nedodržením doporučené pooperační péče či zkušenostmi operatéra konče.

Je-li řeč o srůstech, pak jejich nebezpečí spočívá především v nepředvídatelném dopadu. Často jej žena zjistí až s určitým časovým odstupem, kdy se srůsty začnou projevovat bolestí břicha, při menstruaci, při pohlavním styku apod. Není výjimkou, kdy jsou srůsty bez příznaků a žena zjistí, že je má, až když nemůže otěhotnět. Neplodnost může být rovněž zapříčiněna srůsty. Čeká-li ženu gynekologický zákrok, nebo se chystá rodit císařským řezem, je vhodné srůstům předcházet. Nejvhodnějším pomocníkem je antiadhézní gel ideálně v kombinaci s přípravky na minimalizaci jizvy. Dnešní zdravotnictví nabízí ženám možnost pooperační péče v podobě kombinace léčivých přípravků právě k eliminaci srůstů a minimalizaci jizvy.

Rodila jsem u pana docenta Krofty v ÚPMD. Byla jsem trochu nejistá, protože jsem musela rodit císařským řezem, ale nakonec bylo vše v pohodě, miminko v pořádku a jizva skoro není vidět. Věřila jsem doporučení pana doktora dát po porodu Hyalobarrier gel a náplasti SafeTac®, ale po pravdě musím přiznat, že až takhle dobrý výsledek jsem nečekala.“,  říká paní Hana z Prahy.

 

V pražském Ústavu pro matku a dítě již více jak rok úspěšně aplikují ženám rodícím císařským řezem kombinaci tří kroků, kde tím prvním je tzv. protisrůstový gel Hyalobarrier gel. Ten se aplikuje přímo na šev dělohy při operaci. Díky své viskozitě dokonale přilne k povrchu tkání a vytvoří mechanickou bariéru, která po celou dobu hojení udržuje přilehlé tkáně od sebe, čímž zamezuje jejich srůstu. Dalším krokem je rychlé hojení rány pomocí náplasti Mepilex Border Post-OP,  která okamžitě zahájí a urychluje proces scelování rány. Jakmile se vytvoří nové buňky a nová jemná kůže (v řádu týdnů), přichází na řadu náplast Mepiform. Ta jizvu formuje, aby byla měkká, poddajná a co nejmenší. Celková péče o matku a její nově narozené dítě je pak doplněna o roušku a čepičku, které patří k nezbytné poporodní péči.

Na rozdíl od srůstů je jizva více kosmetickým než zdravotním problémem, zvláště jedná-li se o jizvu keloidní či hypertonickou. Tyto jizvy se vyznačují tím, že vyčnívají nad okolní kůži, kde keloidní jizva má navíc tendenci vyčnívat ještě za hranice původní jizvy. Není divu, že ženy pak hledají nejrůznější způsoby, jak tuto jizvu odstranit, nebo minimalizovat. Pomocí může být zmíněná náplast Mepiform. Speciální technologie na bázi silikonu umožňuje formovat a minimalizovat jizvy až 6 měsíců po operaci. Řešit jizvu s delším časovým odstupem totiž může být nejen nepříjemné, ale často i časově a finančně náročné. Paní Marie z Pardubic o tom ví své: „Před deseti lety jsem musela prodělat gynekologickou operaci a bohužel se mi udělaly srůsty, takže jsem po několika měsících musela jít na další operaci. Na břiše mi zůstala ošklivá jizva. Dlouho jsem to neřešila, ale jizva jakoby stále rostla, a tak jsem se rozhodla s tím něco udělat. Věnovala jsem tomu spoustu času a stálo mě to i poměrně hodně peněz. Pokud bych tehdy měla možnost využít nějaký gel či náplasti, rozhodně bych do toho šla.“

Nové technologie v oblasti hojení pooperačních ran jsou pro každého, kdo musím podstoupit operaci, jednoznačně přínosem a platí, že prevence je lepší, než řešení případných následků.

Úspěchy nadstandardní pooperační péče v podobě balíčků - s Hyalobarrier gelem a krytí Mepilex Border Post-Op a Mepiform - v prvních zdravotnických zařízeních, které se rozhodly tento druh pooperační péče nabízet, byly inspirací pro další v České republice. Postupně se tato možnost snad stane běžnou nabídkou dobře vybavených gynekologických pracovišť. Pacientkám to v dané situaci nabízí jistotu kvalitní pooperační péče s významným přínosem pro jejich další zdravotní i životní pohodu.