Oplodnění vajíčka

Oplodnění vajíčka - obrázek
Oplodnění vajíčka - obrázek

 

 

Oplodnění, koncepce, je splynutí jader pohlavní buňky (gamety) samčí, mužské spermie (spermatozoa) a gamety samičí, ženské –vajíčka.

Spermatozoa vznikají v semenných kanálcích varlat, prodělají zrající dělení, a tím získají svůj tvar malé hruškovité hlavičky s bičíkem (je to nejmenší buňka lidského těla). V hlavičce spermie je buněčné jádro, které má jen poloviční počet chromozomů než ostatní buňky lidského těla – 23. Chromozomy se v jádru tvoří při buněčném dělení a obsahují kyselinu deoxyribonukleovou, která je nositelkou dědičnosti. Ze 46 chromozomů normální buňky muže se vytváří 23 párů a z těch 22 nese dědičné informace pro tělesné a duševní znaky (nazývají se autozomy) a 23. pár je určen pro pohlaví – gonozomy. Páry autozomů jsou tvarově stejné, gonozomy u muže jsou tvarově rozdílné, jeden větší je označován jako X, menší Y. Zralé spermie mají poloviční počet chromozomů, tedy 23, 22 je autozomů, 23. je buď X (stejný pro muže a ženy), nebo Y (specificky mužský).

Spermie putují z varlat přes nadvarlata k semenným váčkům a prostatě, kde spolu se seminální tekutinou a seminální plazmou vzniká ejakulát, který v množství 2 až 6 ml je při mužském orgasmu vstřikován do zadní poševní klenby. 1 ml ejakulátu obsahuje 20 až 50 milionů spermií.

Vajíčko se vyvíjí z primordiálních folikulů. V každém vaječníku je jich při narození děvčátka asi 200 000. V období pohlavní zralosti prodělá postupně jen malá část těchto primordiálních folikulů (asi 400) vývoj až ke zralému folikulu obsahujícímu zrající vajíčko. Ostatní se vyvíjejí jen do určitého stupně, některé hned po narození děvčátka nebo později degenerují. Vajíčko ve zralém folikulu vyzrává a má také jen poloviční počet chromozomů – 23, 22 autozomů a jeden gonozom X.

Při ovulaci je vajíčko, obalené vrstvou folikulárních buněk, strženo proudem folikulární tekutiny prýštící z prasklého folikulu a dostává se na sliznici trychtýřovitě rozšířeného vejcovodu nebo na třásně, které lemují vyústění vejcovodu do břišní dutiny a které jsou ve fázi ovulace přiložené k povrchu vaječníku nad vyklenující se folikul. Vajíčko má v průměru 100 až 150 µm, je největší buňkou lidského těla, právě na hranici viditelnosti.

Při mužském orgasmu je ejakulát deponován do zadní poševní klenby ženy. Spermie pronikají do hlenu děložního hrdla stékajícího do zadní poševní klenby a snadno jím pronikají převážně aktivním pohybem svých bičíků. Cervikální hlen je v období ovulace pro spermie snadno prostupný, má ale zároveň určitou filtrační schopnost nepropustit do cervikálního kanálu vadné spermie. Při rychlém prostupu kanálem děložního hrdla a pak děložní dutinou do vejcovodů nabudou spermie schopnost proniknout vrstvou buněk obklopující po ovulaci vajíčko a buněčnou blánou do vajíčka.

V ampulární části vejcovodu se spermie setkají s vajíčkem a jedna z nich pronikne jeho obalovou vrstvou a buněčnou blánou do vajíčka, přitom bičík odpadne. Tento děj je označován jako oplození – fekundace – a znamená, že se vytvořila buňka –zygota s plným počtem chromozomů – 46, tj. 23 párů, a to buď 46 XY pro pohlaví mužské nebo 46 XX pro pohlaví ženské, tedy podle toho, který ze sex-chromozomů spermie nesla. Tak je určeno genetické pohlaví budoucího jedince.

 

Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství a dítěti, Galén, Praha 2009